Het Shanghai van vandaag is een hypermoderne wereldstad, met gigantische wolkenkrabbers, een efficiënt metronetwerk en warenhuizen waar je alles kunt kopen, van Franse kazen en wijnen tot de nieuwste Japanse cosmetica. De stad biedt een keur aan Chinese en internationale restaurants waar je heerlijk kunt eten. Je kunt ’s avonds in het Shanghai Opera House genieten van opera’s van Verdi en Puccini, of juist van traditionele Chinese opera’s in het Shanghai Peking Opera Theatre. Als je zin hebt om op modernere muziek te gaan dansen, kun je terecht in een van de vele clubs die open zijn tot in de kleine uurtjes.
Aan de Bund staan prachtige gebouwen in westerse architectuurstijlen uit de negentiende en begin twintigste eeuw, toen Shanghai al een belangrijk centrum was voor internationale handel en diplomatie. Tegenwoordig is Shanghai al jaren de grootste haven ter wereld. Aan de overkant van de Huangpu-rivier staat het Shanghai World Financial Center, het symbool voor het moderne Shanghai. In deze 492 meter hoge wolkenkrabber bevinden zich kantoren, hotels, vergaderzalen, observatiedekken en winkelcentra. Het Park Hyatt Shanghai hotel was op het moment van voltooiing het hoogste hotel ter wereld. De Oriental Pearl Tower is met 468 meter bijna net zo hoog.
Maar er is ook nog genoeg te zien van het oude Shanghai, zoals de Jing’an-tempel, gebouwd in het jaar 247 na Christus. Oorspronkelijk stond de tempel op de oever van Suzhou Creek, maar om de tempel te beschermen tegen de overstromingen werd in 1216 besloten om deze te verplaatsen. Tijdens de Culturele Revolutie werd de tempel met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor een plasticfabriek. In 1983 besloot het stadsbestuur om de tempel te herbouwen en sinds 2010 is de Jing’an-tempel in haar oude glorie hersteld.
In de Chenghuang-tempel uit 1403 worden nog steeds de drie stadsgoden van Shanghai vereerd. Rondom de tempel zijn er allerlei optredens, en kun je tot negen uur ’s avonds authentiek Shanghainese streetfood krijgen. Yuyuan Garden ligt hier vlakbij. Deze tuin diende vanaf de zestiende eeuw als middelpunt voor veel sociale activiteiten van de jetset. De tuin is ontworpen in de stijl van de Jiangnan-tuinarchitectuur, met prachtig versierde zalen, grote paviljoens, sprankelende vijvers, zigzagbruggen, bogen en fraaie rotstuinen.