Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting
terugblik-zhangqinxian

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op zijn verjaardag speciaal tijd vrijgemaakt om het publiek te komen vertellen over de traditionele Chinese kunst van het zegelsnijden.

Het publiek, waarvan de leeftijd uiteenliep van vijf tot tachtig jaar, luisterde aandachtig naar de heer Zhang, die eerst vertelde over zijn carrière. Op tienjarige leeftijd was hij al zeer geïnteresseerd in kalligrafie, en niet veel later heeft hij zichzelf het zegelsnijden geleerd. Dankzij waardevolle adviezen van verschillende beroemde Chinese meesters werd zijn werk steeds beter gewaardeerd. Zijn doorbraak kwam in de jaren negentig, toen hij steeds vaker (internationale) prijzen won.

Daarna vertelde de heer Zhang over de geschiedenis van het zegelsnijden. In China worden al meer dan drieduizend jaar stempels gesneden. Die vertegenwoordigden de macht en autoriteit van de overheid. Door de eeuwen heen veranderde het schrift dat werd gebruikt, van het orakelbottenschrift uit de Shang dynastie tot het zegelschrift in latere tijden. Pas in de Ming- en Qing-dynastieën werd het zegelsnijden ook alom gewaardeerd als kunstvorm.

Na deze uiteenzetting gaf de heer Zhang Qinxian een demonstratie van het zegelsnijden. Binnen zeer korte tijd kerfde hij de Chinese karakters voor “Leiden” in een stempel, die hij vervolgens aan de voorzitter van de SVS schonk, uit dankbaarheid voor de gastvrijheid. Tot slot mochten twee gelukkigen het zegelsnijden zelf eens proberen, terwijl de rest van het publiek aandachtig toekeek. Zij mochten hun eigen werk mee naar huis nemen.

Het evenement was bijzonder geslaagd, en Tulpenpaviljoen is van plan om later meer aandacht te geven aan deze bijzondere Chinese kunstvorm, door workshops, cursussen en demonstraties. Houd onze website en Instagram goed in de gaten!

Laatste artikelen >

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Vanwege de prachtige grachten en de duizenden stenen bruggen wordt Suzhou vaak het "Venetië van het Oosten" genoemd. Maar als je ‘s avonds langs de grachten rijdt en het licht van de straatlantaarns in het water weerspiegelt, lijkt het soms alsof je in Leiden of...

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Naar artikelen >