Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting
terugblik-zhangqinxian

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op zijn verjaardag speciaal tijd vrijgemaakt om het publiek te komen vertellen over de traditionele Chinese kunst van het zegelsnijden.

Het publiek, waarvan de leeftijd uiteenliep van vijf tot tachtig jaar, luisterde aandachtig naar de heer Zhang, die eerst vertelde over zijn carrière. Op tienjarige leeftijd was hij al zeer geïnteresseerd in kalligrafie, en niet veel later heeft hij zichzelf het zegelsnijden geleerd. Dankzij waardevolle adviezen van verschillende beroemde Chinese meesters werd zijn werk steeds beter gewaardeerd. Zijn doorbraak kwam in de jaren negentig, toen hij steeds vaker (internationale) prijzen won.

Daarna vertelde de heer Zhang over de geschiedenis van het zegelsnijden. In China worden al meer dan drieduizend jaar stempels gesneden. Die vertegenwoordigden de macht en autoriteit van de overheid. Door de eeuwen heen veranderde het schrift dat werd gebruikt, van het orakelbottenschrift uit de Shang dynastie tot het zegelschrift in latere tijden. Pas in de Ming- en Qing-dynastieën werd het zegelsnijden ook alom gewaardeerd als kunstvorm.

Na deze uiteenzetting gaf de heer Zhang Qinxian een demonstratie van het zegelsnijden. Binnen zeer korte tijd kerfde hij de Chinese karakters voor “Leiden” in een stempel, die hij vervolgens aan de voorzitter van de SVS schonk, uit dankbaarheid voor de gastvrijheid. Tot slot mochten twee gelukkigen het zegelsnijden zelf eens proberen, terwijl de rest van het publiek aandachtig toekeek. Zij mochten hun eigen werk mee naar huis nemen.

Het evenement was bijzonder geslaagd, en Tulpenpaviljoen is van plan om later meer aandacht te geven aan deze bijzondere Chinese kunstvorm, door workshops, cursussen en demonstraties. Houd onze website en Instagram goed in de gaten!

Laatste artikelen >

Amazing China 2024 in Hortus Leiden

Amazing China 2024 in Hortus Leiden

Op 1 juni vindt de jaarlijkse Museumnacht Leiden plaats, dit jaar alweer voor de zestiende keer. Tulpenpaviljoen brengt dit jaar Amazing China 2024 de Hortus Botanicus Leiden! Vorig jaar bezochten maar liefst 5000 mensen Museumnacht Leiden, en met 500 bezoekers was de...

Shanghai, China’s bruisende metropool

Shanghai, China’s bruisende metropool

Het Shanghai van vandaag is een hypermoderne wereldstad, met gigantische wolkenkrabbers, een efficiënt metronetwerk en warenhuizen waar je alles kunt kopen, van Franse kazen en wijnen tot de nieuwste Japanse cosmetica. De stad biedt een keur aan Chinese en...

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Vanwege de prachtige grachten en de duizenden stenen bruggen wordt Suzhou vaak het "Venetië van het Oosten" genoemd. Maar als je ‘s avonds langs de grachten rijdt en het licht van de straatlantaarns in het water weerspiegelt, lijkt het soms alsof je in Leiden of...

Naar artikelen >