Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting
terugblik-zhangqinxian

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op zijn verjaardag speciaal tijd vrijgemaakt om het publiek te komen vertellen over de traditionele Chinese kunst van het zegelsnijden.

Het publiek, waarvan de leeftijd uiteenliep van vijf tot tachtig jaar, luisterde aandachtig naar de heer Zhang, die eerst vertelde over zijn carrière. Op tienjarige leeftijd was hij al zeer geïnteresseerd in kalligrafie, en niet veel later heeft hij zichzelf het zegelsnijden geleerd. Dankzij waardevolle adviezen van verschillende beroemde Chinese meesters werd zijn werk steeds beter gewaardeerd. Zijn doorbraak kwam in de jaren negentig, toen hij steeds vaker (internationale) prijzen won.

Daarna vertelde de heer Zhang over de geschiedenis van het zegelsnijden. In China worden al meer dan drieduizend jaar stempels gesneden. Die vertegenwoordigden de macht en autoriteit van de overheid. Door de eeuwen heen veranderde het schrift dat werd gebruikt, van het orakelbottenschrift uit de Shang dynastie tot het zegelschrift in latere tijden. Pas in de Ming- en Qing-dynastieën werd het zegelsnijden ook alom gewaardeerd als kunstvorm.

Na deze uiteenzetting gaf de heer Zhang Qinxian een demonstratie van het zegelsnijden. Binnen zeer korte tijd kerfde hij de Chinese karakters voor “Leiden” in een stempel, die hij vervolgens aan de voorzitter van de SVS schonk, uit dankbaarheid voor de gastvrijheid. Tot slot mochten twee gelukkigen het zegelsnijden zelf eens proberen, terwijl de rest van het publiek aandachtig toekeek. Zij mochten hun eigen werk mee naar huis nemen.

Het evenement was bijzonder geslaagd, en Tulpenpaviljoen is van plan om later meer aandacht te geven aan deze bijzondere Chinese kunstvorm, door workshops, cursussen en demonstraties. Houd onze website en Instagram goed in de gaten!

Laatste artikelen >

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Terugblik Beijing event

Terugblik Beijing event

Het derde hoofdstuk in de reeks Amazing China 2023 vond plaats op De Chinese Boot in Rotterdam. Dit keer stond de hoofdstad van China, Beijing centraal. Bij aankomst paste een aantal bezoekers authentieke Hanfu-kostuums.  Daarna vertelde ervaren reisleider Tom Lops...

Naar artikelen >