Longjing thee, de trots van Hanghou
longjing-thee-uitgelicht

Longjing thee is in China al eeuwen een van de meest geliefde groene theesoorten. Longjing betekent Drakenput, en is vernoemd naar een beroemde waterput in Hangzhou. Longjing smaakt vol, zacht en zoet. De theeblaadjes zijn langwerpig en plat en hebben een lichtgroene kleur. Longjing drinken is gezond, want het bevat vitamine C, aminozuren en antioxidanten.

Longjing wordt eenmaal per jaar geoogst, tussen half maart en half april. De thee die voor Qingming wordt geoogst, dat is dit jaar dus voor 5 april, is het fijnst en wordt het meest gewaardeerd. Na die datum wordt het weer namelijk een stuk warmer en de theebladeren een stuk grover.

Een theeplukker plukt met de hand voorzichtig één knop en één of twee blaadjes per verse loot van de theeplant. De theeblaadjes worden kort gedroogd en daarna in wokken geroosterd om het natuurlijke oxidatieproces te stoppen.

Gebruik voor het zetten van Longjing bij voorkeur Spa blauw: dit komt de smaak, de kleur en de geur ten goede. Je kunt deze thee zetten met water van 90°C. Goede Longjing krijgt een geelgroene kleur.

Aanstaande zaterdag kun je in Den Haag zelf komen proeven hoe Longjing thee smaakt, bij het tweede evenement van de Serie Amazing China 2023: Hangzhou.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >