Longjing thee, de trots van Hanghou
longjing-thee-uitgelicht

Longjing thee is in China al eeuwen een van de meest geliefde groene theesoorten. Longjing betekent Drakenput, en is vernoemd naar een beroemde waterput in Hangzhou. Longjing smaakt vol, zacht en zoet. De theeblaadjes zijn langwerpig en plat en hebben een lichtgroene kleur. Longjing drinken is gezond, want het bevat vitamine C, aminozuren en antioxidanten.

Longjing wordt eenmaal per jaar geoogst, tussen half maart en half april. De thee die voor Qingming wordt geoogst, dat is dit jaar dus voor 5 april, is het fijnst en wordt het meest gewaardeerd. Na die datum wordt het weer namelijk een stuk warmer en de theebladeren een stuk grover.

Een theeplukker plukt met de hand voorzichtig één knop en één of twee blaadjes per verse loot van de theeplant. De theeblaadjes worden kort gedroogd en daarna in wokken geroosterd om het natuurlijke oxidatieproces te stoppen.

Gebruik voor het zetten van Longjing bij voorkeur Spa blauw: dit komt de smaak, de kleur en de geur ten goede. Je kunt deze thee zetten met water van 90°C. Goede Longjing krijgt een geelgroene kleur.

Aanstaande zaterdag kun je in Den Haag zelf komen proeven hoe Longjing thee smaakt, bij het tweede evenement van de Serie Amazing China 2023: Hangzhou.

Laatste artikelen >

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op...

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Naar artikelen >