Longjing thee, de trots van Hanghou
longjing-thee-uitgelicht

Longjing thee is in China al eeuwen een van de meest geliefde groene theesoorten. Longjing betekent Drakenput, en is vernoemd naar een beroemde waterput in Hangzhou. Longjing smaakt vol, zacht en zoet. De theeblaadjes zijn langwerpig en plat en hebben een lichtgroene kleur. Longjing drinken is gezond, want het bevat vitamine C, aminozuren en antioxidanten.

Longjing wordt eenmaal per jaar geoogst, tussen half maart en half april. De thee die voor Qingming wordt geoogst, dat is dit jaar dus voor 5 april, is het fijnst en wordt het meest gewaardeerd. Na die datum wordt het weer namelijk een stuk warmer en de theebladeren een stuk grover.

Een theeplukker plukt met de hand voorzichtig één knop en één of twee blaadjes per verse loot van de theeplant. De theeblaadjes worden kort gedroogd en daarna in wokken geroosterd om het natuurlijke oxidatieproces te stoppen.

Gebruik voor het zetten van Longjing bij voorkeur Spa blauw: dit komt de smaak, de kleur en de geur ten goede. Je kunt deze thee zetten met water van 90°C. Goede Longjing krijgt een geelgroene kleur.

Aanstaande zaterdag kun je in Den Haag zelf komen proeven hoe Longjing thee smaakt, bij het tweede evenement van de Serie Amazing China 2023: Hangzhou.

Laatste artikelen >

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 3

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 3

NL Hanfu Society was met een aantal in traditionele Chinese klederdracht gestoken leden naar Leiden gekomen om de bezoekers een unieke gelegenheid te bieden kennis te maken met Hanfu. Het publiek kon een grote verscheidenheid aan Hanfu-kleding en -accessoires...

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 2

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 2

Tijdens Museumnacht Leiden kon het publiek ook kennismaken met twee vormen van Chinese Opera. Operagezelschap Yuet Wan speelde onder andere stukken uit de Kantonese opera’s “The Flower Princess” en “The Legend of the Purple Hairpin” en de achtjarige Sisi Rameseder,...

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 1

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 1

Tulpenpaviljoen organiseerde op 1 juni tijdens Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus het programma Amazing China 2024. Honderden bezoekers genoten van de verschillende demonstraties en uitvoeringen. We zijn iedereen heel dankbaar voor hun bijdrage en daarom gaan...

Naar artikelen >