Zao Jun, de Keukengod
zao-jun-uitgelicht

In ieder huis in China kun je in de keuken een beeldje of poster vinden van Zao Jun, de Keukengod. Hij zorgt ervoor dat het goed gaat met het gezin dat er in de keuken geen ongelukken gebeuren en helpt om alle maaltijden lekker te laten smaken.

Zao Jun let ook op hoe ieder gezinslid zich gedurende het hele jaar gedraagt. Op de drieëntwintigste dag van de twaalfde maanmaand, een week voor Chinees Nieuwjaar, reist hij naar het Hemelpaleis om daarover aan de Jadekeizer te rapporteren. Op basis van zijn rapportage beslist de Jade-keizer of hij het gezin beloont of straft. Daarom offert iedereen voedsel en wierook aan de Keukengod. Ook smeren veel mensen de lippen van de poster of het beeldje van Zao Jun in met honing, opdat hij in zijn verslag aan de Jadekeizer zoete woorden gebruikt.

Vlak voor Chinees Nieuwjaar wordt de poster van de Keukengod verbrand en op Nieuwjaarsdag vervangen door een nieuwe. Ook maakt iedereen het hele huis grondig schoon om het nieuwe jaar met een frisse start te beginnen.

Laatste artikelen >

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op...

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Naar artikelen >