Zao Jun, de Keukengod
zao-jun-uitgelicht

In ieder huis in China kun je in de keuken een beeldje of poster vinden van Zao Jun, de Keukengod. Hij zorgt ervoor dat het goed gaat met het gezin dat er in de keuken geen ongelukken gebeuren en helpt om alle maaltijden lekker te laten smaken.

Zao Jun let ook op hoe ieder gezinslid zich gedurende het hele jaar gedraagt. Op de drieëntwintigste dag van de twaalfde maanmaand, een week voor Chinees Nieuwjaar, reist hij naar het Hemelpaleis om daarover aan de Jadekeizer te rapporteren. Op basis van zijn rapportage beslist de Jade-keizer of hij het gezin beloont of straft. Daarom offert iedereen voedsel en wierook aan de Keukengod. Ook smeren veel mensen de lippen van de poster of het beeldje van Zao Jun in met honing, opdat hij in zijn verslag aan de Jadekeizer zoete woorden gebruikt.

Vlak voor Chinees Nieuwjaar wordt de poster van de Keukengod verbrand en op Nieuwjaarsdag vervangen door een nieuwe. Ook maakt iedereen het hele huis grondig schoon om het nieuwe jaar met een frisse start te beginnen.

Laatste artikelen >

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat 11 tot en met 14 januari op het China Paviljoen van de Vakantiebeurs. Het is de eerste keer dat China op de Vakantiebeurs is vertegenwoordigd met een groot paviljoen.  Wist je trouwens dat je sinds december maximaal vijftien dagen zonder visum...

Naar artikelen >