Zao Jun, de Keukengod
zao-jun-uitgelicht

In ieder huis in China kun je in de keuken een beeldje of poster vinden van Zao Jun, de Keukengod. Hij zorgt ervoor dat het goed gaat met het gezin dat er in de keuken geen ongelukken gebeuren en helpt om alle maaltijden lekker te laten smaken.

Zao Jun let ook op hoe ieder gezinslid zich gedurende het hele jaar gedraagt. Op de drieëntwintigste dag van de twaalfde maanmaand, een week voor Chinees Nieuwjaar, reist hij naar het Hemelpaleis om daarover aan de Jadekeizer te rapporteren. Op basis van zijn rapportage beslist de Jade-keizer of hij het gezin beloont of straft. Daarom offert iedereen voedsel en wierook aan de Keukengod. Ook smeren veel mensen de lippen van de poster of het beeldje van Zao Jun in met honing, opdat hij in zijn verslag aan de Jadekeizer zoete woorden gebruikt.

Vlak voor Chinees Nieuwjaar wordt de poster van de Keukengod verbrand en op Nieuwjaarsdag vervangen door een nieuwe. Ook maakt iedereen het hele huis grondig schoon om het nieuwe jaar met een frisse start te beginnen.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >