Gelukkig Nieuwjaar! “Fu daole!”
fu-daole-uitgelicht

Chinezen over de hele wereld plakken met Chinees Nieuwjaar een rood, vierkant stuk papier met het karakter Fu, dat fortuin of geluk betekent, op hun voordeur. Vaak hangt dat karakter ook nog eens ondersteboven. Als iemand dit namelijk ziet, zegt hij “Fu daole!”, oftewel “Het karakter Fu hangt ondersteboven!”. Maar “Fu daole” klinkt precies hetzelfde als “Het geluk komt eraan!”. Wie heeft dat bedacht?

Het verhaal gaat dat de eerste keizer van de Ming-dynastie op een dag de keizerlijke garde opdracht had gegeven om in een bepaald dorp zijn tegenstanders uit de weg te ruimen. Om onschuldige slachtoffers te voorkomen liet hij de dag ervoor een papier met het karakter Fu op hun deuren plakken. Toen de keizerin ervan hoorde, bedacht ze een list om een bloedbad te voorkomen. Zij beval alle dorpsbewoners om het karakter Fu op de voordeur aan te brengen. Natuurlijk durfde niemand dit te weigeren. Maar er was een dorpeling die niet kon lezen of schrijven en het karakter per ongeluk ondersteboven ophing. De volgende dag ging de keizer naar het dorp en zag op iedere deur Fu staan. Hij was woedend, maar kon nu niemand laten executeren. Toen zag hij de deur waar het karakter op zijn kop hing. Hij voelde zich beledigd en gaf de keizerlijke garde opdracht de dorpeling en zijn hele gezin over de kling te jagen. Toen zei de keizerin tegen hem: “Deze familie is juist blij dat je vandaag hun dorp komt bezoeken. Ze hebben het karakter expres ondersteboven gehangen, want “Fu daole!” klinkt hetzelfde als “Het geluk komt eraan!” Dat klonk de keizer logisch in de oren en hij besloot iedereen te sparen. 

Vanaf die dag hangen veel mensen het karakter Fu ondersteboven op de voordeur, voor geluk en ook om de goedhartigheid van de keizerin te herdenken.

Laatste artikelen >

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Vanwege de prachtige grachten en de duizenden stenen bruggen wordt Suzhou vaak het "Venetië van het Oosten" genoemd. Maar als je ‘s avonds langs de grachten rijdt en het licht van de straatlantaarns in het water weerspiegelt, lijkt het soms alsof je in Leiden of...

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Naar artikelen >