Gelukkig Nieuwjaar! “Fu daole!”
fu-daole-uitgelicht

Chinezen over de hele wereld plakken met Chinees Nieuwjaar een rood, vierkant stuk papier met het karakter Fu, dat fortuin of geluk betekent, op hun voordeur. Vaak hangt dat karakter ook nog eens ondersteboven. Als iemand dit namelijk ziet, zegt hij “Fu daole!”, oftewel “Het karakter Fu hangt ondersteboven!”. Maar “Fu daole” klinkt precies hetzelfde als “Het geluk komt eraan!”. Wie heeft dat bedacht?

Het verhaal gaat dat de eerste keizer van de Ming-dynastie op een dag de keizerlijke garde opdracht had gegeven om in een bepaald dorp zijn tegenstanders uit de weg te ruimen. Om onschuldige slachtoffers te voorkomen liet hij de dag ervoor een papier met het karakter Fu op hun deuren plakken. Toen de keizerin ervan hoorde, bedacht ze een list om een bloedbad te voorkomen. Zij beval alle dorpsbewoners om het karakter Fu op de voordeur aan te brengen. Natuurlijk durfde niemand dit te weigeren. Maar er was een dorpeling die niet kon lezen of schrijven en het karakter per ongeluk ondersteboven ophing. De volgende dag ging de keizer naar het dorp en zag op iedere deur Fu staan. Hij was woedend, maar kon nu niemand laten executeren. Toen zag hij de deur waar het karakter op zijn kop hing. Hij voelde zich beledigd en gaf de keizerlijke garde opdracht de dorpeling en zijn hele gezin over de kling te jagen. Toen zei de keizerin tegen hem: “Deze familie is juist blij dat je vandaag hun dorp komt bezoeken. Ze hebben het karakter expres ondersteboven gehangen, want “Fu daole!” klinkt hetzelfde als “Het geluk komt eraan!” Dat klonk de keizer logisch in de oren en hij besloot iedereen te sparen. 

Vanaf die dag hangen veel mensen het karakter Fu ondersteboven op de voordeur, voor geluk en ook om de goedhartigheid van de keizerin te herdenken.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >