Baijiu: ’s werelds meest geschonken borrel!

Als je in China wordt uitgenodigd voor een etentje, dan is de kans groot dat de gastheer een fles baijiu op tafel zet. Deze kleurloze sterke drank wordt meestal gemaakt van gefermenteerde sorghum, een Aziatische graansoort, maar soms ook van tarwe, gerst, gierst of (kleef-)rijst. Het alcoholpercentage varieert van 35% tot maar liefst 60%.

De baijiu zoals we die nu kennen wordt al geproduceerd sinds de Ming-dynastie. Wist je dat baijiu met bijna 11 miljard liter per jaar de meest gedronken sterke drank ter wereld is? Dat is meer dan whisky, wodka, gin, rum en tequila bij elkaar!

Je kunt baijiu op basis van smaak en aroma indelen in vier hoofdcategorieën. Qingxiang baijiu smaakt delicaat, droog en licht, en geeft een zacht en licht mondgevoel. Het is gemaakt van in een stenen vat gefermenteerde sorghum. Voorbeelden hiervan zijn Fenjiu uit Shanxi en Erguotou uit Beijing. Mixiang baijiu wordt gedestilleerd uit rijst en heeft een licht aroma. Nongxiang baijiu is zoet en zacht van smaak, met een zachte geur en sterke smaak van ananas, banaan en anijs. Ook Nongxiang baijiu wordt meestal van sorghum gemaakt, maar soms worden ook andere granen toegevoegd. De Longtaitou baijiu van Chemsterdam behoort tot deze categorie. De smaak van Jiangxiang baijiu heeft de typische umami-smaak die je ook proeft in bijvoorbeeld sojasaus. Maotai is de bekendste baijiu in deze categorie.

Op 17 december kun je op een proeverij bij Z G Gallery in Den Haag kennismaken met drie verschillende soorten baijiu, die speciaal voor de gelegenheid geselecteerd zijn door distillateur en sommelier Hans Ngo van Chemsterdam. Hans is tevens 22ste generatie Master of Luzhou Traditional Baijiu Craftsmanship. Als je ouder dan achttien jaar bent, kun je je voor deze proeverij inschrijven via Eventbrite.

Laatste artikelen >

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op...

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Naar artikelen >