Baijiu: ’s werelds meest geschonken borrel!

Als je in China wordt uitgenodigd voor een etentje, dan is de kans groot dat de gastheer een fles baijiu op tafel zet. Deze kleurloze sterke drank wordt meestal gemaakt van gefermenteerde sorghum, een Aziatische graansoort, maar soms ook van tarwe, gerst, gierst of (kleef-)rijst. Het alcoholpercentage varieert van 35% tot maar liefst 60%.

De baijiu zoals we die nu kennen wordt al geproduceerd sinds de Ming-dynastie. Wist je dat baijiu met bijna 11 miljard liter per jaar de meest gedronken sterke drank ter wereld is? Dat is meer dan whisky, wodka, gin, rum en tequila bij elkaar!

Je kunt baijiu op basis van smaak en aroma indelen in vier hoofdcategorieën. Qingxiang baijiu smaakt delicaat, droog en licht, en geeft een zacht en licht mondgevoel. Het is gemaakt van in een stenen vat gefermenteerde sorghum. Voorbeelden hiervan zijn Fenjiu uit Shanxi en Erguotou uit Beijing. Mixiang baijiu wordt gedestilleerd uit rijst en heeft een licht aroma. Nongxiang baijiu is zoet en zacht van smaak, met een zachte geur en sterke smaak van ananas, banaan en anijs. Ook Nongxiang baijiu wordt meestal van sorghum gemaakt, maar soms worden ook andere granen toegevoegd. De Longtaitou baijiu van Chemsterdam behoort tot deze categorie. De smaak van Jiangxiang baijiu heeft de typische umami-smaak die je ook proeft in bijvoorbeeld sojasaus. Maotai is de bekendste baijiu in deze categorie.

Op 17 december kun je op een proeverij bij Z G Gallery in Den Haag kennismaken met drie verschillende soorten baijiu, die speciaal voor de gelegenheid geselecteerd zijn door distillateur en sommelier Hans Ngo van Chemsterdam. Hans is tevens 22ste generatie Master of Luzhou Traditional Baijiu Craftsmanship. Als je ouder dan achttien jaar bent, kun je je voor deze proeverij inschrijven via Eventbrite.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >