Baijiu: ’s werelds meest geschonken borrel!

Als je in China wordt uitgenodigd voor een etentje, dan is de kans groot dat de gastheer een fles baijiu op tafel zet. Deze kleurloze sterke drank wordt meestal gemaakt van gefermenteerde sorghum, een Aziatische graansoort, maar soms ook van tarwe, gerst, gierst of (kleef-)rijst. Het alcoholpercentage varieert van 35% tot maar liefst 60%.

De baijiu zoals we die nu kennen wordt al geproduceerd sinds de Ming-dynastie. Wist je dat baijiu met bijna 11 miljard liter per jaar de meest gedronken sterke drank ter wereld is? Dat is meer dan whisky, wodka, gin, rum en tequila bij elkaar!

Je kunt baijiu op basis van smaak en aroma indelen in vier hoofdcategorieën. Qingxiang baijiu smaakt delicaat, droog en licht, en geeft een zacht en licht mondgevoel. Het is gemaakt van in een stenen vat gefermenteerde sorghum. Voorbeelden hiervan zijn Fenjiu uit Shanxi en Erguotou uit Beijing. Mixiang baijiu wordt gedestilleerd uit rijst en heeft een licht aroma. Nongxiang baijiu is zoet en zacht van smaak, met een zachte geur en sterke smaak van ananas, banaan en anijs. Ook Nongxiang baijiu wordt meestal van sorghum gemaakt, maar soms worden ook andere granen toegevoegd. De Longtaitou baijiu van Chemsterdam behoort tot deze categorie. De smaak van Jiangxiang baijiu heeft de typische umami-smaak die je ook proeft in bijvoorbeeld sojasaus. Maotai is de bekendste baijiu in deze categorie.

Op 17 december kun je op een proeverij bij Z G Gallery in Den Haag kennismaken met drie verschillende soorten baijiu, die speciaal voor de gelegenheid geselecteerd zijn door distillateur en sommelier Hans Ngo van Chemsterdam. Hans is tevens 22ste generatie Master of Luzhou Traditional Baijiu Craftsmanship. Als je ouder dan achttien jaar bent, kun je je voor deze proeverij inschrijven via Eventbrite.

Laatste artikelen >

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Vanwege de prachtige grachten en de duizenden stenen bruggen wordt Suzhou vaak het "Venetië van het Oosten" genoemd. Maar als je ‘s avonds langs de grachten rijdt en het licht van de straatlantaarns in het water weerspiegelt, lijkt het soms alsof je in Leiden of...

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Naar artikelen >