Chinese miniaturen
li-renliang

De heer Li Renliang heeft een bijzondere hobby: hij maakt miniaturen van beroemde Chinese klassieke gebouwen, zoals de Gebedshal voor Goede Oogsten van de Tempel van de Hemel in Beijing.

Na zijn eerste baan als timmerman ging hij voor het Onderzoeksinstituut van het Staatspostbureau in Shanghai werken. Helaas had hij toen geen tijd meer voor zijn hobby. Pas nadat hij met pensioen was gegaan kon hij weer miniaturen gaan maken. Hij volgde daarvoor zelfs colleges over klassieke Chinese architectuur aan de Tongji Universiteit in Shanghai.

Van veel gebouwen zijn geen bouwtekeningen, want vroeger werd veel kennis over de bouw alleen mondeling doorgegeven. Daarom gaat meneer Li zelf naar de gebouwen toe om alles op te meten en foto’s te maken van alle details. Het gereedschap dat hij nodig heeft om de 1:100 modellen te maken heeft hij zelf gemaakt. Het gereedschap dat je in de winkel kan kopen is namelijk niet geschikt voor sommige onderdelen van soms maar een millimeter breed.

Li Renliang maakt de miniaturen voor zijn plezier, maar ook om ze te kunnen delen met anderen. Want niet iedereen is in de gelegenheid om de verre reis naar China te maken om de originele gebouwen te gaan bekijken. Zijn droom is dan ook om ooit ook nog eens in Europa zijn werk aan het publiek te kunnen laten zien.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >