Chinese miniaturen
li-renliang

De heer Li Renliang heeft een bijzondere hobby: hij maakt miniaturen van beroemde Chinese klassieke gebouwen, zoals de Gebedshal voor Goede Oogsten van de Tempel van de Hemel in Beijing.

Na zijn eerste baan als timmerman ging hij voor het Onderzoeksinstituut van het Staatspostbureau in Shanghai werken. Helaas had hij toen geen tijd meer voor zijn hobby. Pas nadat hij met pensioen was gegaan kon hij weer miniaturen gaan maken. Hij volgde daarvoor zelfs colleges over klassieke Chinese architectuur aan de Tongji Universiteit in Shanghai.

Van veel gebouwen zijn geen bouwtekeningen, want vroeger werd veel kennis over de bouw alleen mondeling doorgegeven. Daarom gaat meneer Li zelf naar de gebouwen toe om alles op te meten en foto’s te maken van alle details. Het gereedschap dat hij nodig heeft om de 1:100 modellen te maken heeft hij zelf gemaakt. Het gereedschap dat je in de winkel kan kopen is namelijk niet geschikt voor sommige onderdelen van soms maar een millimeter breed.

Li Renliang maakt de miniaturen voor zijn plezier, maar ook om ze te kunnen delen met anderen. Want niet iedereen is in de gelegenheid om de verre reis naar China te maken om de originele gebouwen te gaan bekijken. Zijn droom is dan ook om ooit ook nog eens in Europa zijn werk aan het publiek te kunnen laten zien.

Laatste artikelen >

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 3

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 3

NL Hanfu Society was met een aantal in traditionele Chinese klederdracht gestoken leden naar Leiden gekomen om de bezoekers een unieke gelegenheid te bieden kennis te maken met Hanfu. Het publiek kon een grote verscheidenheid aan Hanfu-kleding en -accessoires...

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 2

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 2

Tijdens Museumnacht Leiden kon het publiek ook kennismaken met twee vormen van Chinese Opera. Operagezelschap Yuet Wan speelde onder andere stukken uit de Kantonese opera’s “The Flower Princess” en “The Legend of the Purple Hairpin” en de achtjarige Sisi Rameseder,...

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 1

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 1

Tulpenpaviljoen organiseerde op 1 juni tijdens Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus het programma Amazing China 2024. Honderden bezoekers genoten van de verschillende demonstraties en uitvoeringen. We zijn iedereen heel dankbaar voor hun bijdrage en daarom gaan...

Naar artikelen >