Maangodin Chang’e
chang-e

De beeldschone Chang’e was gelukkig getrouwd met Hou Yi, de beste boogschutter ter wereld. Op een dag kreeg Hou Yi een bijzonder verzoek van de Jadekeizer. Er stonden vroeger namelijk tien zonnen aan de hemel in plaats van een, die elkaar dagelijks aflosten om de aarde licht en warmte te geven. Maar op een dag besloten die zonnen om alle tien tegelijk op te komen. Daardoor verschroeide de aarde, de rivieren droogden op en oogsten mislukten. Door deze rampen kwamen velen om. De Jadekeizer gaf Hou Yi daarom opdracht om negen van de tien zonnen neer te schieten en er één over te laten.

Nadat Hou Yi zijn taak had vervuld, kreeg hij van de echtgenote van de Jadekeizer, de Koningin-moeder van het Westen, als dank een bijzonder geschenk: het elixer van onsterfelijkheid. Maar Hou Yi besefte dat hij na inname van dat elixer zou opstijgen naar de hemel, en Chang’e op aarde zou moeten achterlaten. Dat wilder hij natuurlijk niet en daarom vroeg hij zijn vrouw om het elixer op een geheime plek te bewaren.

Maar toch ontdekte een leerling van Hou Yi, Feng Meng, hun geheim. Toen Hou Yi op een dag ging jagen, ging deze Feng Meng naar zijn huis en probeerde Chang’e te dwingen hem het elixer van onsterfelijkheid te geven. Natuurlijk weigerde Chang’e dat, maar ze besefte dat ze niet tegen hem op kon. Ze zag maar een oplossing en nam snel zelf het elixer in. Ze voelde zich steeds lichter worden en ten slotte steeg ze op richting hemel. Om zo dicht mogelijk bij Hou Yi te kunnen blijven besloot Chang’e in het Maanpaleis te gaan wonen.

Toen Hou Yi later thuiskwam van de jacht en ontdekte wat er was gebeurd, was hij ontroostbaar. Hij zette allerlei dingen die Chang’e lekker vond in zijn tuin als offer aan zijn vrouw. Daarbij waren ook de Maankoeken die iedereen tegenwoordig eet tijdens het Maanfestival.

Laatste artikelen >

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op...

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Naar artikelen >