Maangodin Chang’e
chang-e

De beeldschone Chang’e was gelukkig getrouwd met Hou Yi, de beste boogschutter ter wereld. Op een dag kreeg Hou Yi een bijzonder verzoek van de Jadekeizer. Er stonden vroeger namelijk tien zonnen aan de hemel in plaats van een, die elkaar dagelijks aflosten om de aarde licht en warmte te geven. Maar op een dag besloten die zonnen om alle tien tegelijk op te komen. Daardoor verschroeide de aarde, de rivieren droogden op en oogsten mislukten. Door deze rampen kwamen velen om. De Jadekeizer gaf Hou Yi daarom opdracht om negen van de tien zonnen neer te schieten en er één over te laten.

Nadat Hou Yi zijn taak had vervuld, kreeg hij van de echtgenote van de Jadekeizer, de Koningin-moeder van het Westen, als dank een bijzonder geschenk: het elixer van onsterfelijkheid. Maar Hou Yi besefte dat hij na inname van dat elixer zou opstijgen naar de hemel, en Chang’e op aarde zou moeten achterlaten. Dat wilder hij natuurlijk niet en daarom vroeg hij zijn vrouw om het elixer op een geheime plek te bewaren.

Maar toch ontdekte een leerling van Hou Yi, Feng Meng, hun geheim. Toen Hou Yi op een dag ging jagen, ging deze Feng Meng naar zijn huis en probeerde Chang’e te dwingen hem het elixer van onsterfelijkheid te geven. Natuurlijk weigerde Chang’e dat, maar ze besefte dat ze niet tegen hem op kon. Ze zag maar een oplossing en nam snel zelf het elixer in. Ze voelde zich steeds lichter worden en ten slotte steeg ze op richting hemel. Om zo dicht mogelijk bij Hou Yi te kunnen blijven besloot Chang’e in het Maanpaleis te gaan wonen.

Toen Hou Yi later thuiskwam van de jacht en ontdekte wat er was gebeurd, was hij ontroostbaar. Hij zette allerlei dingen die Chang’e lekker vond in zijn tuin als offer aan zijn vrouw. Daarbij waren ook de Maankoeken die iedereen tegenwoordig eet tijdens het Maanfestival.

Laatste artikelen >

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Vanwege de prachtige grachten en de duizenden stenen bruggen wordt Suzhou vaak het "Venetië van het Oosten" genoemd. Maar als je ‘s avonds langs de grachten rijdt en het licht van de straatlantaarns in het water weerspiegelt, lijkt het soms alsof je in Leiden of...

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Naar artikelen >