Maangodin Chang’e
chang-e

De beeldschone Chang’e was gelukkig getrouwd met Hou Yi, de beste boogschutter ter wereld. Op een dag kreeg Hou Yi een bijzonder verzoek van de Jadekeizer. Er stonden vroeger namelijk tien zonnen aan de hemel in plaats van een, die elkaar dagelijks aflosten om de aarde licht en warmte te geven. Maar op een dag besloten die zonnen om alle tien tegelijk op te komen. Daardoor verschroeide de aarde, de rivieren droogden op en oogsten mislukten. Door deze rampen kwamen velen om. De Jadekeizer gaf Hou Yi daarom opdracht om negen van de tien zonnen neer te schieten en er één over te laten.

Nadat Hou Yi zijn taak had vervuld, kreeg hij van de echtgenote van de Jadekeizer, de Koningin-moeder van het Westen, als dank een bijzonder geschenk: het elixer van onsterfelijkheid. Maar Hou Yi besefte dat hij na inname van dat elixer zou opstijgen naar de hemel, en Chang’e op aarde zou moeten achterlaten. Dat wilder hij natuurlijk niet en daarom vroeg hij zijn vrouw om het elixer op een geheime plek te bewaren.

Maar toch ontdekte een leerling van Hou Yi, Feng Meng, hun geheim. Toen Hou Yi op een dag ging jagen, ging deze Feng Meng naar zijn huis en probeerde Chang’e te dwingen hem het elixer van onsterfelijkheid te geven. Natuurlijk weigerde Chang’e dat, maar ze besefte dat ze niet tegen hem op kon. Ze zag maar een oplossing en nam snel zelf het elixer in. Ze voelde zich steeds lichter worden en ten slotte steeg ze op richting hemel. Om zo dicht mogelijk bij Hou Yi te kunnen blijven besloot Chang’e in het Maanpaleis te gaan wonen.

Toen Hou Yi later thuiskwam van de jacht en ontdekte wat er was gebeurd, was hij ontroostbaar. Hij zette allerlei dingen die Chang’e lekker vond in zijn tuin als offer aan zijn vrouw. Daarbij waren ook de Maankoeken die iedereen tegenwoordig eet tijdens het Maanfestival.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >