Qixi-festival
qixi-festival

Op de zevende dag van de zevende maand van de maankalender, dat is dit jaar op vier augustus, wordt in China het Qixi-festival gevierd. Tegenwoordig is deze feestdag een soort Chinese Valentijnsdag. Geliefden geven elkaar bloemen, chocolaatjes en andere cadeautjes om te laten zien hoeveel ze van hun partner houden. Maar sommigen geven nog steeds de voorkeur aan de traditionele manier om Qixi te vieren.

Vrouwen komen op deze dag ’s avonds bij elkaar en laten zien hoe goed ze kunnen borduren of prachtige bloemen en dieren in meloenschillen kunnen snijden. Op een tafel worden offergaven uitgespreid, zoals thee, wijn, fruit, longans, rode dadels, hazelnoten, pinda’s en meloenzaden. Ook bidden ze voor een goede echtgenoot en een gelukkig huwelijk. Daarna worden er tot middernacht spelletjes gespeeld of gedichten voorgedragen.

Kinderen plukken wilde bloemen en hangen die aan de horens van ossen om de os uit het liefdesverhaal van de Koeherder en de Weefster te eren. Tenslotte worden er koekjes van olie, meel en suiker, Qiaoguo gebakken en gegeten.

Laatste artikelen >

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat 11 tot en met 14 januari op het China Paviljoen van de Vakantiebeurs. Het is de eerste keer dat China op de Vakantiebeurs is vertegenwoordigd met een groot paviljoen.  Wist je trouwens dat je sinds december maximaal vijftien dagen zonder visum...

Naar artikelen >