Qixi-festival
qixi-festival

Op de zevende dag van de zevende maand van de maankalender, dat is dit jaar op vier augustus, wordt in China het Qixi-festival gevierd. Tegenwoordig is deze feestdag een soort Chinese Valentijnsdag. Geliefden geven elkaar bloemen, chocolaatjes en andere cadeautjes om te laten zien hoeveel ze van hun partner houden. Maar sommigen geven nog steeds de voorkeur aan de traditionele manier om Qixi te vieren.

Vrouwen komen op deze dag ’s avonds bij elkaar en laten zien hoe goed ze kunnen borduren of prachtige bloemen en dieren in meloenschillen kunnen snijden. Op een tafel worden offergaven uitgespreid, zoals thee, wijn, fruit, longans, rode dadels, hazelnoten, pinda’s en meloenzaden. Ook bidden ze voor een goede echtgenoot en een gelukkig huwelijk. Daarna worden er tot middernacht spelletjes gespeeld of gedichten voorgedragen.

Kinderen plukken wilde bloemen en hangen die aan de horens van ossen om de os uit het liefdesverhaal van de Koeherder en de Weefster te eren. Tenslotte worden er koekjes van olie, meel en suiker, Qiaoguo gebakken en gegeten.

Laatste artikelen >

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op...

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Naar artikelen >