Qixi-festival
qixi-festival

Op de zevende dag van de zevende maand van de maankalender, dat is dit jaar op vier augustus, wordt in China het Qixi-festival gevierd. Tegenwoordig is deze feestdag een soort Chinese Valentijnsdag. Geliefden geven elkaar bloemen, chocolaatjes en andere cadeautjes om te laten zien hoeveel ze van hun partner houden. Maar sommigen geven nog steeds de voorkeur aan de traditionele manier om Qixi te vieren.

Vrouwen komen op deze dag ’s avonds bij elkaar en laten zien hoe goed ze kunnen borduren of prachtige bloemen en dieren in meloenschillen kunnen snijden. Op een tafel worden offergaven uitgespreid, zoals thee, wijn, fruit, longans, rode dadels, hazelnoten, pinda’s en meloenzaden. Ook bidden ze voor een goede echtgenoot en een gelukkig huwelijk. Daarna worden er tot middernacht spelletjes gespeeld of gedichten voorgedragen.

Kinderen plukken wilde bloemen en hangen die aan de horens van ossen om de os uit het liefdesverhaal van de Koeherder en de Weefster te eren. Tenslotte worden er koekjes van olie, meel en suiker, Qiaoguo gebakken en gegeten.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >