De koeherder en het weefstertje
koeherder-weefster

Het weefstertje was de jongste van zeven dochters van de Jadekeizer. Van wolken weefde zij de koninklijke gewaden van haar vader. Op een dag daalde ze af naar de aarde om een bad te nemen in een meertje. Ze had niet door dat ze werd gadegeslagen door een herdersjongen. Die vond haar zo mooi, dat hij een list bedacht om haar te ontmoeten: hij verstopte haar kleren, zodat ze niet terug kon naar het Hemelpaleis. Het weefstertje besloot daarop om op aarde te blijven en met de koeherder te trouwen. Ze kregen een zoon en een dochter en waren erg gelukkig.

Maar natuurlijk kwam de Jadekeizer erachter dat zijn dochter niet thuis was gekomen, en hij gaf zijn vrouw, de koningin-moeder van het westen, opdracht om hun dochter naar het Hemelpaleis terug te brengen. Bij thuiskomst ontdekte de koeherder dat zijn vrouw was weggehaald en ging direct achter ze aan. Toen hij hen bijna had ingehaald, creëerde de koningin-moeder van het westen met haar haarspeld  de Melkweg, om de geliefden voor altijd te scheiden. Met een gebroken hart veranderden de geliefden in sterren, het weefstertje in de ster Vega en de koeherder in de ster Altair.

Omdat de koningin-moeder van het westen toen inzag hoeveel ze van elkaar hielden, stond ze hen toe om elkaar eenmaal per jaar te zien, op de zevende dag van de zevende maand. Op die dag vormt een enorme zwerm eksters een brug over de Melkweg, zodat de koeherder en het weefstertje naar elkaar toe kunnen gaan. Deze dag wordt in China al meer dan tweeduizend jaar gevierd als het Qixi-festival.

Laatste artikelen >

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat 11 tot en met 14 januari op het China Paviljoen van de Vakantiebeurs. Het is de eerste keer dat China op de Vakantiebeurs is vertegenwoordigd met een groot paviljoen.  Wist je trouwens dat je sinds december maximaal vijftien dagen zonder visum...

Naar artikelen >