De koeherder en het weefstertje
koeherder-weefster

Het weefstertje was de jongste van zeven dochters van de Jadekeizer. Van wolken weefde zij de koninklijke gewaden van haar vader. Op een dag daalde ze af naar de aarde om een bad te nemen in een meertje. Ze had niet door dat ze werd gadegeslagen door een herdersjongen. Die vond haar zo mooi, dat hij een list bedacht om haar te ontmoeten: hij verstopte haar kleren, zodat ze niet terug kon naar het Hemelpaleis. Het weefstertje besloot daarop om op aarde te blijven en met de koeherder te trouwen. Ze kregen een zoon en een dochter en waren erg gelukkig.

Maar natuurlijk kwam de Jadekeizer erachter dat zijn dochter niet thuis was gekomen, en hij gaf zijn vrouw, de koningin-moeder van het westen, opdracht om hun dochter naar het Hemelpaleis terug te brengen. Bij thuiskomst ontdekte de koeherder dat zijn vrouw was weggehaald en ging direct achter ze aan. Toen hij hen bijna had ingehaald, creëerde de koningin-moeder van het westen met haar haarspeld  de Melkweg, om de geliefden voor altijd te scheiden. Met een gebroken hart veranderden de geliefden in sterren, het weefstertje in de ster Vega en de koeherder in de ster Altair.

Omdat de koningin-moeder van het westen toen inzag hoeveel ze van elkaar hielden, stond ze hen toe om elkaar eenmaal per jaar te zien, op de zevende dag van de zevende maand. Op die dag vormt een enorme zwerm eksters een brug over de Melkweg, zodat de koeherder en het weefstertje naar elkaar toe kunnen gaan. Deze dag wordt in China al meer dan tweeduizend jaar gevierd als het Qixi-festival.

Laatste artikelen >

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 3

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 3

NL Hanfu Society was met een aantal in traditionele Chinese klederdracht gestoken leden naar Leiden gekomen om de bezoekers een unieke gelegenheid te bieden kennis te maken met Hanfu. Het publiek kon een grote verscheidenheid aan Hanfu-kleding en -accessoires...

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 2

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 2

Tijdens Museumnacht Leiden kon het publiek ook kennismaken met twee vormen van Chinese Opera. Operagezelschap Yuet Wan speelde onder andere stukken uit de Kantonese opera’s “The Flower Princess” en “The Legend of the Purple Hairpin” en de achtjarige Sisi Rameseder,...

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 1

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 1

Tulpenpaviljoen organiseerde op 1 juni tijdens Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus het programma Amazing China 2024. Honderden bezoekers genoten van de verschillende demonstraties en uitvoeringen. We zijn iedereen heel dankbaar voor hun bijdrage en daarom gaan...

Naar artikelen >