De koeherder en het weefstertje
koeherder-weefster

Het weefstertje was de jongste van zeven dochters van de Jadekeizer. Van wolken weefde zij de koninklijke gewaden van haar vader. Op een dag daalde ze af naar de aarde om een bad te nemen in een meertje. Ze had niet door dat ze werd gadegeslagen door een herdersjongen. Die vond haar zo mooi, dat hij een list bedacht om haar te ontmoeten: hij verstopte haar kleren, zodat ze niet terug kon naar het Hemelpaleis. Het weefstertje besloot daarop om op aarde te blijven en met de koeherder te trouwen. Ze kregen een zoon en een dochter en waren erg gelukkig.

Maar natuurlijk kwam de Jadekeizer erachter dat zijn dochter niet thuis was gekomen, en hij gaf zijn vrouw, de koningin-moeder van het westen, opdracht om hun dochter naar het Hemelpaleis terug te brengen. Bij thuiskomst ontdekte de koeherder dat zijn vrouw was weggehaald en ging direct achter ze aan. Toen hij hen bijna had ingehaald, creëerde de koningin-moeder van het westen met haar haarspeld  de Melkweg, om de geliefden voor altijd te scheiden. Met een gebroken hart veranderden de geliefden in sterren, het weefstertje in de ster Vega en de koeherder in de ster Altair.

Omdat de koningin-moeder van het westen toen inzag hoeveel ze van elkaar hielden, stond ze hen toe om elkaar eenmaal per jaar te zien, op de zevende dag van de zevende maand. Op die dag vormt een enorme zwerm eksters een brug over de Melkweg, zodat de koeherder en het weefstertje naar elkaar toe kunnen gaan. Deze dag wordt in China al meer dan tweeduizend jaar gevierd als het Qixi-festival.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >