Kungfu Kalligrafie
Kungfu Kalligrafie

door Julie Oyang

Kalligrafie is een van de oudste tradities van de Chinese beeldende kunst en heeft als doel mensen te verbinden.

Sinds 2000 v. Chr. wordt kalligrafie beschouwd als een ultieme vorm van zelfexpressie en creativiteit. Tevens wordt kalligrafie de “7e krijgskunst” genoemd.  Om de penseelstreken natuurlijk te laten vloeien en inkt vrij te laten bewegen over het dunne rijstpapier, moet de kalligrafiemeester zijn innerlijke zelf onder ogen zien. Dit is een innerlijke strijd die moed vereist, je angst en zwakte zullen in de bewegingen van je penseel te lezen zijn. Met andere woorden, de zwarte inkt is je onderbewustzijn en het penseel is de brug om je met je ware zelf te verbinden. Vandaar wordt kalligrafie als de kunst van harmonie beschouwd. Op basis hiervan heb ik mijn eigen methode ontwikkeld voor teambuildingactiviteiten. Zo heb ik bijvoorbeeld in Kopenhagen workshops Kungfu Kalligrafie gegeven voor de Kamer van Koophandel, Art and Drinks en International House.

Een oud Chinees gezegde luidt: “In harmonie floreert alles.”  Kungfu Kalligrafie maakt je geest vrij doordat je in constante actie bent met je hand, vergezeld wordt de handen van anderen die hetzelfde vertrouwen hebben. Het penseel voelt de serene energie. De inkt is de wijsheid in ons allen die het beweeglijke en het onveranderlijke samenbrengen. Op deze manier kunnen we ons ego beheersen en het potentieel van de ander herkennen. De beweging van de inkt raakt het papier nauwelijks aan maar toch is het spoor niet meer uit te wissen. Dit betekent dat we elkaar moeten vertrouwen en onze inspanningen keer op keer moeten herhalen totdat de samenwerking spontaan aanvoelt.

Kungfu Kalligrafie gaat over de zinvolle samenwerking tussen de harde en zachte kant in de teamspirit. “Be firm on principle but flexible on method”.

Laatste artikelen >

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 3

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 3

NL Hanfu Society was met een aantal in traditionele Chinese klederdracht gestoken leden naar Leiden gekomen om de bezoekers een unieke gelegenheid te bieden kennis te maken met Hanfu. Het publiek kon een grote verscheidenheid aan Hanfu-kleding en -accessoires...

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 2

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 2

Tijdens Museumnacht Leiden kon het publiek ook kennismaken met twee vormen van Chinese Opera. Operagezelschap Yuet Wan speelde onder andere stukken uit de Kantonese opera’s “The Flower Princess” en “The Legend of the Purple Hairpin” en de achtjarige Sisi Rameseder,...

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 1

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 1

Tulpenpaviljoen organiseerde op 1 juni tijdens Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus het programma Amazing China 2024. Honderden bezoekers genoten van de verschillende demonstraties en uitvoeringen. We zijn iedereen heel dankbaar voor hun bijdrage en daarom gaan...

Naar artikelen >