Kungfu Kalligrafie
Kungfu Kalligrafie

door Julie Oyang

Kalligrafie is een van de oudste tradities van de Chinese beeldende kunst en heeft als doel mensen te verbinden.

Sinds 2000 v. Chr. wordt kalligrafie beschouwd als een ultieme vorm van zelfexpressie en creativiteit. Tevens wordt kalligrafie de “7e krijgskunst” genoemd.  Om de penseelstreken natuurlijk te laten vloeien en inkt vrij te laten bewegen over het dunne rijstpapier, moet de kalligrafiemeester zijn innerlijke zelf onder ogen zien. Dit is een innerlijke strijd die moed vereist, je angst en zwakte zullen in de bewegingen van je penseel te lezen zijn. Met andere woorden, de zwarte inkt is je onderbewustzijn en het penseel is de brug om je met je ware zelf te verbinden. Vandaar wordt kalligrafie als de kunst van harmonie beschouwd. Op basis hiervan heb ik mijn eigen methode ontwikkeld voor teambuildingactiviteiten. Zo heb ik bijvoorbeeld in Kopenhagen workshops Kungfu Kalligrafie gegeven voor de Kamer van Koophandel, Art and Drinks en International House.

Een oud Chinees gezegde luidt: “In harmonie floreert alles.”  Kungfu Kalligrafie maakt je geest vrij doordat je in constante actie bent met je hand, vergezeld wordt de handen van anderen die hetzelfde vertrouwen hebben. Het penseel voelt de serene energie. De inkt is de wijsheid in ons allen die het beweeglijke en het onveranderlijke samenbrengen. Op deze manier kunnen we ons ego beheersen en het potentieel van de ander herkennen. De beweging van de inkt raakt het papier nauwelijks aan maar toch is het spoor niet meer uit te wissen. Dit betekent dat we elkaar moeten vertrouwen en onze inspanningen keer op keer moeten herhalen totdat de samenwerking spontaan aanvoelt.

Kungfu Kalligrafie gaat over de zinvolle samenwerking tussen de harde en zachte kant in de teamspirit. “Be firm on principle but flexible on method”.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >