Kungfu Kalligrafie
Kungfu Kalligrafie

door Julie Oyang

Kalligrafie is een van de oudste tradities van de Chinese beeldende kunst en heeft als doel mensen te verbinden.

Sinds 2000 v. Chr. wordt kalligrafie beschouwd als een ultieme vorm van zelfexpressie en creativiteit. Tevens wordt kalligrafie de “7e krijgskunst” genoemd.  Om de penseelstreken natuurlijk te laten vloeien en inkt vrij te laten bewegen over het dunne rijstpapier, moet de kalligrafiemeester zijn innerlijke zelf onder ogen zien. Dit is een innerlijke strijd die moed vereist, je angst en zwakte zullen in de bewegingen van je penseel te lezen zijn. Met andere woorden, de zwarte inkt is je onderbewustzijn en het penseel is de brug om je met je ware zelf te verbinden. Vandaar wordt kalligrafie als de kunst van harmonie beschouwd. Op basis hiervan heb ik mijn eigen methode ontwikkeld voor teambuildingactiviteiten. Zo heb ik bijvoorbeeld in Kopenhagen workshops Kungfu Kalligrafie gegeven voor de Kamer van Koophandel, Art and Drinks en International House.

Een oud Chinees gezegde luidt: “In harmonie floreert alles.”  Kungfu Kalligrafie maakt je geest vrij doordat je in constante actie bent met je hand, vergezeld wordt de handen van anderen die hetzelfde vertrouwen hebben. Het penseel voelt de serene energie. De inkt is de wijsheid in ons allen die het beweeglijke en het onveranderlijke samenbrengen. Op deze manier kunnen we ons ego beheersen en het potentieel van de ander herkennen. De beweging van de inkt raakt het papier nauwelijks aan maar toch is het spoor niet meer uit te wissen. Dit betekent dat we elkaar moeten vertrouwen en onze inspanningen keer op keer moeten herhalen totdat de samenwerking spontaan aanvoelt.

Kungfu Kalligrafie gaat over de zinvolle samenwerking tussen de harde en zachte kant in de teamspirit. “Be firm on principle but flexible on method”.

Laatste artikelen >

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op...

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Naar artikelen >