Kungfu Kalligrafie
Kungfu Kalligrafie

door Julie Oyang

Kalligrafie is een van de oudste tradities van de Chinese beeldende kunst en heeft als doel mensen te verbinden.

Sinds 2000 v. Chr. wordt kalligrafie beschouwd als een ultieme vorm van zelfexpressie en creativiteit. Tevens wordt kalligrafie de “7e krijgskunst” genoemd.  Om de penseelstreken natuurlijk te laten vloeien en inkt vrij te laten bewegen over het dunne rijstpapier, moet de kalligrafiemeester zijn innerlijke zelf onder ogen zien. Dit is een innerlijke strijd die moed vereist, je angst en zwakte zullen in de bewegingen van je penseel te lezen zijn. Met andere woorden, de zwarte inkt is je onderbewustzijn en het penseel is de brug om je met je ware zelf te verbinden. Vandaar wordt kalligrafie als de kunst van harmonie beschouwd. Op basis hiervan heb ik mijn eigen methode ontwikkeld voor teambuildingactiviteiten. Zo heb ik bijvoorbeeld in Kopenhagen workshops Kungfu Kalligrafie gegeven voor de Kamer van Koophandel, Art and Drinks en International House.

Een oud Chinees gezegde luidt: “In harmonie floreert alles.”  Kungfu Kalligrafie maakt je geest vrij doordat je in constante actie bent met je hand, vergezeld wordt de handen van anderen die hetzelfde vertrouwen hebben. Het penseel voelt de serene energie. De inkt is de wijsheid in ons allen die het beweeglijke en het onveranderlijke samenbrengen. Op deze manier kunnen we ons ego beheersen en het potentieel van de ander herkennen. De beweging van de inkt raakt het papier nauwelijks aan maar toch is het spoor niet meer uit te wissen. Dit betekent dat we elkaar moeten vertrouwen en onze inspanningen keer op keer moeten herhalen totdat de samenwerking spontaan aanvoelt.

Kungfu Kalligrafie gaat over de zinvolle samenwerking tussen de harde en zachte kant in de teamspirit. “Be firm on principle but flexible on method”.

Laatste artikelen >

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat 11 tot en met 14 januari op het China Paviljoen van de Vakantiebeurs. Het is de eerste keer dat China op de Vakantiebeurs is vertegenwoordigd met een groot paviljoen.  Wist je trouwens dat je sinds december maximaal vijftien dagen zonder visum...

Naar artikelen >