Het Chinese karakter voor “moeder”

Het karakter 母 (mǔ) betekent moeder of moederlijk, vrouwelijk. In de oudste geschreven vorm van de Chinese taal, het orakelschrift, zie je een knielende vrouw met twee borsten, een vrouw die een baby voedt. In het moderne Chinese schrift kantelt het karakter naar links en is ontwikkeld van pictogram naar een abstractere vorm.  

Het karakter komt vaak voor in combinatie met een tweede karakter: 母语(mǔyǔ) moedertaal,母爱(mǔ’ài) moederliefde,母国(mǔguó) moederland,母性(mǔxìng) moederlijk instinct.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >