Het Chinese karakter voor “moeder”

Het karakter 母 (mǔ) betekent moeder of moederlijk, vrouwelijk. In de oudste geschreven vorm van de Chinese taal, het orakelschrift, zie je een knielende vrouw met twee borsten, een vrouw die een baby voedt. In het moderne Chinese schrift kantelt het karakter naar links en is ontwikkeld van pictogram naar een abstractere vorm.  

Het karakter komt vaak voor in combinatie met een tweede karakter: 母语(mǔyǔ) moedertaal,母爱(mǔ’ài) moederliefde,母国(mǔguó) moederland,母性(mǔxìng) moederlijk instinct.

Laatste artikelen >

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op...

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Naar artikelen >