Het Chinese karakter voor “moeder”

Het karakter 母 (mǔ) betekent moeder of moederlijk, vrouwelijk. In de oudste geschreven vorm van de Chinese taal, het orakelschrift, zie je een knielende vrouw met twee borsten, een vrouw die een baby voedt. In het moderne Chinese schrift kantelt het karakter naar links en is ontwikkeld van pictogram naar een abstractere vorm.  

Het karakter komt vaak voor in combinatie met een tweede karakter: 母语(mǔyǔ) moedertaal,母爱(mǔ’ài) moederliefde,母国(mǔguó) moederland,母性(mǔxìng) moederlijk instinct.

Laatste artikelen >

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Vanwege de prachtige grachten en de duizenden stenen bruggen wordt Suzhou vaak het "Venetië van het Oosten" genoemd. Maar als je ‘s avonds langs de grachten rijdt en het licht van de straatlantaarns in het water weerspiegelt, lijkt het soms alsof je in Leiden of...

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Naar artikelen >