In dialogue with The dream of the red chamber

De droom van de rode kamer is een van Vier Grote Klassiekers in de Chinese literatuur. De roman is in de achttiende eeuw geschreven door Cao Xueqin. Het zou een semi-autobiografisch verhaal zijn, waarin de schrijver herinneringen ophaalt aan de vrouwen uit zijn jeugd: vriendinnetjes, familieleden en vrouwelijk personeel.

De droom van de rode kamer bevat een enorme hoeveelheid personages, waardoor het misschien even duurt voor je lekker in het verhaal komt. Ook geeft het boek een verrassend gedetailleerd beeld van het leven in het China in de achttiende eeuw. Sinds kort is er een uitmuntende Nederlandse vertaling, waaraan vertalers en sinologen Mark Leenhouts, Anne Sytske Keijser en Silvia Marijnissen vele jaren hebben gewerkt. Binnenkort verschijnt de tweede editie van deze must read!

Op 10 juni organiseert Chinees Cultureel Centrum in Den Haag in samenwerking met Tulpenpaviljoen een paneldiscussie: In dialogue with The dream of the red chamber. Twee van de vertalers van de Nederlandse editie, Mark Leenhouts en Anne Sytske Keijser, gaan in gesprek met schrijvers Pim Wiersinga, Julie Oyang en Yue Tao. Onderwerpen zijn “Impact of The Dream of the Red Chamber on Western culture “, “Structure construction of Chinese novels” en “Challenges in the Translation Journey of Dream of The Red Chamber”. Daarnaast zal Julie Oyang een korte lezing houding over het werk van Gao Made. De voertaal van dit evenement is Engels.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via Eventbright.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >