Het Drakenbootfestival

Het Drakenbootfestival vindt ieder jaar plaats op de vijfde dag van de vijfde maand van de maankalender, dit jaar is dat op vrijdag 3 juni. Ook in Nederland worden er onder andere in Alkmaar (11 juni), Helmond (3, 4, 5 juni) en Apeldoorn (24, 25, 26 juni) drakenbootraces gehouden.

Qu Yuan

Tijdens het Drakenbootfestival wordt de dood van dichter en ambtenaar Qu Yuan (340-278 v. Chr.) herdacht. Qu Yuan was lid van de koninklijke familie tijdens de periode van de Strijdende Staten en bekleedde hoge ambten in de staat Chu. Toen de koning echter besloot een bondgenootschap aan te gaan met de steeds machtiger wordende staat Qin, verzette Qu Yuan zich hiertegen. Zijn tegenstanders beschuldigden hem daarop van hoogverraad en hij werd verbannen. Tijdens zijn ballingschap wijdde Qu Yuan zich aan de dichtkunst. Hij schreef bijvoorbeeld (vertaling prof. W.L. Idema):
“Dien ik eerlijk te spreken, niets te verbergen en zo mijzelf in gevaar te brengen, of moet ik met de meute uit zijn op rijkdom en aanzien om van het leven te genieten?”

Toen achtentwintig jaar na zijn verbanning de hoofdstad van Chu door Qin werd ingenomen, pleegde Qu Yuan uit wanhoop zelfmoord door zichzelf te verdrinken in de Miluo-rivier. De lokale bevolking sprong in drakenboten en roeiden snel naar hem toe om hem te redden, of in ieder geval zijn lichaam aan land te brengen. Toen zijn lichaam niet gevonden werd, gooien ze zongzi in de rivier, opdat de vissen die zouden opeten in plaats van het lichaam van Qu Yuan. Daarom worden er tot op de dag van vandaag in China drakenbootraces gehouden en zongzi gegeten.

Drakenbootraces

De bemanning van een drakenboot bestaat uit 22 teamleden: twintig roeiers, een trommelaar en een stuurman. Maar er zijn ook kleinere drakenboten met slechts 10 roeiers en hele grote boten met meer dan 50 roeiers

Zongzi

Tijdens het Drakenbootfestival eet je samen met je familie en vrienden lekkere zongzi, in bamboebladeren gewikkelde kleefrijst. De zongzi zijn gevuld met verschillende lekkere dingen: in het noorden van China geeft men de voorkeur aan zoete zongzi, met bonenpasta, jujube en noten. In het zuiden houdt men meer van hartige zongzi, met gemarineerd varkensvlees of gezouten eendeneieren.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >