Goudvissen: symbool voor rijkdom en geluk

Goudvissen komen oorspronkelijk uit China. Omdat goudvissen symbool staan voor rijkdom en geluk, zijn het daar populaire huisdieren.

Vaak zwemmen er negen goudvissen in één vijver of aquarium: acht rode en één zwarte. De getallen negen en acht staan namelijk voor ‘eeuwigheid’ en ‘rijkdom’, en de kleur rood brengt geluk. De zwarte goudvis beschermt de eigenaar echter tegen onheil. Als de zwarte goudvis op een dag plotseling dood in de vijver drijft, is hij waarschijnlijk getroffen door onheil dat eigenlijk voor zijn eigenaar was bestemd. Die moet dan natuurlijk wel gauw een nieuwe zwarte goudvis gaan kopen!

De goudvis stamt af van de zilverkarper, die oorspronkelijk gehouden werd om op te eten. Al in de Jin-dynastie (266-420) ontdekte men dat sommige zilverkarpers een beetje rood, oranje of geel konden kleuren. Vanaf de Tang-dynastie (618-907) lieten rijke mensen karpers in siervijvers zwemmen, en omdat ze een voorkeur hadden voor de geel- en roodkleurige varianten, werd daar actief op geselecteerd. In de Song-dynastie (960-1127) mocht alleen de keizerlijke familie gele goudvissen houden, en daarom zijn er tot op de dag van vandaag meer rode dan gele goudvissen. In de Ming-dynastie begon men ook binnenshuis goudvissen te houden, waardoor men ook de goudvissoorten die buiten niet zouden overleven kon houden, zoals goudvissen met sierlijke lange staarten of bijzondere lichaamsvormen.

Via de Portugese kolonie Macao kwamen de eerste goudvissen in 1611 in Europa aan. In Nederland was Jacob Baster, een arts uit Zierikzee, in 1759 de eerste in Nederland die goudvissen ging kweken. Hij verkocht ze, of gaf ze weg aan vrienden, maar als wetenschappelijk onderzoeker heeft hij ook een paar goudvissen in de keuken laten klaarmaken, zoals blijkt uit de volgende passage uit zijn boek:
“Ik heb eenige der grootste van deze Visjes laaten kooken, en in gezelschap van goede Vrienden gegeeten. Wy probeerden dezelve met verscheide Sausen, doch met de zoogenaamde Eijer Saus waren zy smakelijkst, en veel beter dan de gemeene Karper: gekookt waren zij zoo vast van Vis niet dan de Baars, doch anders zoo fyn, mals en tender, als eenige Rivier-Visch kan zijn, en geene hinderlyke graatjes hebbende, als de Voorn, Snoek, enz. Gebakken waren zy ruim zoo delicieus als Baars.”

Als je na het lezen van dit artikel ook goudvissen wilt gaan houden, laat ze dan in een groot aquarium zwemmen en niet in een kleine vissenkom, want goudvissen zijn gebouwd om lekker te kunnen zwemmen. In een vissenkom worden ze vaak maar twee of drie jaar oud, terwijl ze met voldoende bewegingsruimte wel twintig jaar kunnen worden.

Laatste artikelen >

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat 11 tot en met 14 januari op het China Paviljoen van de Vakantiebeurs. Het is de eerste keer dat China op de Vakantiebeurs is vertegenwoordigd met een groot paviljoen.  Wist je trouwens dat je sinds december maximaal vijftien dagen zonder visum...

Naar artikelen >