Qingming: de dag om de voorouders te eren én om de natuur te bewonderen

door Julie Oyang

Qingming is naast Chinees Nieuwjaar een van de vier grote traditionele festivals. Het bevat twee belangrijke elementen: voorouders eren en dicht bij de natuur komen. Qingming vindt ieder jaar plaats op 4 of 5 april. Op die dag bezoeken Chinese families de graven van hun voorouders. Meestal combineren ze dit met een gezellig familie-uitje en een picknick. Maar dit is nog niet alles. Hieronder zetten we de meest populaire activiteiten tijdens Qingming op een rijtje.

 

Het graf schoonmaken

Al eeuwen worden op het graf van de voorouders offers zoals wierook, papieren offergeld en eten en drinken gebracht in ruil voor hun bescherming. Maar tegenwoordig worden ook papieren iPhones, huizen en auto’s geofferd.

 

Het bewonderen van de natuur

Na het schoonmaken van het graf zoekt de familie een mooi plekje om samen van de natuur te genieten en te picknicken. Dit gebruik bestaat volgens het Boek der Oden, de Shijing, al meer dan 3000 jaar.

 

Wilgentakken

Qingming is de tijd dat wilgen frisgroen worden. Met jonge takken worden kransen gemaakt of ze worden in het haar of hoeden gevlochten. Het dragen van wilgen was vroeger niet alleen modieus, maar bracht ook geluk en kon kwade invloeden verdrijven. De groene takken worden ook naar huis meegenomen om aan de daken te hangen en balustrades te sieren. Wilgentakken zouden namelijk je immuunsysteem kunnen versterken.

 

Vliegeren

Vliegeren is een andere favoriete activiteit tijdens Qingming. Vliegers werden meer dan 2000 jaar geleden door legers gebruikt om geheime informatie uit te wisselen en sinds de Song-dynastie is vliegeren een populaire buitenactiviteit.

 

Schommelen

Qingming wordt ook wel het Schommelfestival genoemd. Vroeger geloofde men dat je ziektes uit je lichaam kon schudden door te schommelen. Deze schommels werden meestal gemaakt van wilgentakken. Schommelen werd in het oude China als sport beschouwd die gezond is voor zowel je lichaam als je geest.

 

Cuju

Al meer dan 2300 jaar geleden werd in de stad Linzi Cuju gespeeld, een voorloper van het moderne voetbal. Cu betekent schoppen en ju is een leren bal. Het was een militaire sport die diende om de soldaten van het keizerlijke leger te trainen en hun conditie te verbeteren.

Er was een doel dat in het midden van het speelveld stond. De teams stonden ieder aan een kant. De spelers moesten de bal door het gat bovenin het net schieten om een doelpunt te maken.

Laatste artikelen >

Terugblik Dali event

Terugblik Dali event

Tijdens het eerste evenement in de reeks Amazing China 2023 konden geïnteresseerden kennismaken met al het moois dat Dali te bieden heeft. Om in de juiste sfeer te komen werd iedereen bij binnenkomst uitgenodigd om zich in klederdracht van diverse Chinese...

Dali

Dali

In het zuidwesten van China ligt het prachtige Dali, de oude hoofdstad van het Bai-koninkrijk Nanzhao. Dali ligt aan het Erhaimeer en wordt omringd door besneeuwde bergpieken. Het is een bijzondere reisbestemming voor avontuurlijke reizigers. In Dali heerst het hele...

Zao Jun, de Keukengod

Zao Jun, de Keukengod

In ieder huis in China kun je in de keuken een beeldje of poster vinden van Zao Jun, de Keukengod. Hij zorgt ervoor dat het goed gaat met het gezin dat er in de keuken geen ongelukken gebeuren en helpt om alle maaltijden lekker te laten smaken. Zao Jun let ook op hoe...

Naar artikelen >