Qingming: de dag om de voorouders te eren én om de natuur te bewonderen

door Julie Oyang

Qingming is naast Chinees Nieuwjaar een van de vier grote traditionele festivals. Het bevat twee belangrijke elementen: voorouders eren en dicht bij de natuur komen. Qingming vindt ieder jaar plaats op 4 of 5 april. Op die dag bezoeken Chinese families de graven van hun voorouders. Meestal combineren ze dit met een gezellig familie-uitje en een picknick. Maar dit is nog niet alles. Hieronder zetten we de meest populaire activiteiten tijdens Qingming op een rijtje.

 

Het graf schoonmaken

Al eeuwen worden op het graf van de voorouders offers zoals wierook, papieren offergeld en eten en drinken gebracht in ruil voor hun bescherming. Maar tegenwoordig worden ook papieren iPhones, huizen en auto’s geofferd.

 

Het bewonderen van de natuur

Na het schoonmaken van het graf zoekt de familie een mooi plekje om samen van de natuur te genieten en te picknicken. Dit gebruik bestaat volgens het Boek der Oden, de Shijing, al meer dan 3000 jaar.

 

Wilgentakken

Qingming is de tijd dat wilgen frisgroen worden. Met jonge takken worden kransen gemaakt of ze worden in het haar of hoeden gevlochten. Het dragen van wilgen was vroeger niet alleen modieus, maar bracht ook geluk en kon kwade invloeden verdrijven. De groene takken worden ook naar huis meegenomen om aan de daken te hangen en balustrades te sieren. Wilgentakken zouden namelijk je immuunsysteem kunnen versterken.

 

Vliegeren

Vliegeren is een andere favoriete activiteit tijdens Qingming. Vliegers werden meer dan 2000 jaar geleden door legers gebruikt om geheime informatie uit te wisselen en sinds de Song-dynastie is vliegeren een populaire buitenactiviteit.

 

Schommelen

Qingming wordt ook wel het Schommelfestival genoemd. Vroeger geloofde men dat je ziektes uit je lichaam kon schudden door te schommelen. Deze schommels werden meestal gemaakt van wilgentakken. Schommelen werd in het oude China als sport beschouwd die gezond is voor zowel je lichaam als je geest.

 

Cuju

Al meer dan 2300 jaar geleden werd in de stad Linzi Cuju gespeeld, een voorloper van het moderne voetbal. Cu betekent schoppen en ju is een leren bal. Het was een militaire sport die diende om de soldaten van het keizerlijke leger te trainen en hun conditie te verbeteren.

Er was een doel dat in het midden van het speelveld stond. De teams stonden ieder aan een kant. De spelers moesten de bal door het gat bovenin het net schieten om een doelpunt te maken.

Laatste artikelen >

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat 11 tot en met 14 januari op het China Paviljoen van de Vakantiebeurs. Het is de eerste keer dat China op de Vakantiebeurs is vertegenwoordigd met een groot paviljoen.  Wist je trouwens dat je sinds december maximaal vijftien dagen zonder visum...

Naar artikelen >