Lentebloesem in China
tulpenpaviljoen-lentebloesem

Met het Lentefeest achter de rug kijkt men in China uit naar de voorjaarsbloesem. Overal komen bomen en gewassen in bloei en kleuren het landschap. De komst van de lente staat voor een nieuw begin, vreugde en leven en het bloeiseizoen duurt in China van maart tot en met eind mei.

Zo bloeit in het voorjaar in het Yuyuantanpark, het Jademeerpark, in Peking de kersenbloesem. Dit park beslaat 137 hectare en middenin ligt een groot meer. In totaal staan er zo’n drieduizend kersenbomen, die afstammen van de 180 kersenbomen die in 1973 door Japan aan China geschonken zijn. De bloesem trekt elk jaar bezoekers van over de hele wereld.

Een andere bloesem die veel bezoekers trekt is die van de verschillende pioenrozentuinen in de stad Luoyang. Tijdens het Pioenrozenfestival in april komen in de Nationale pioenrozentuin meer dan een miljoen pioenrozenbomen in bloei en er zijn meer dan duizend verschillende soorten. China kent een lange traditie van het waarderen van de bloesem. Er zijn in de loop van de geschiedenis talloze gedichten en schilderingen gemaakt die de schoonheid van bloesems en bloemen verbeelden en de pioenrozen van Luoyang, die tijdens de Song- en Tangdynastie ook al volop gecultiveerd werden, komen vaak aan bod.

Zo is ook de pruimenbloesem, of Japanse abrikoos, van Nanjing een populaire trekpleister. Op de Pruimenbloesemheuvel, gelegen midden in de stad, staan meer dan 30.000 pruimenbomen van meer dan honderd verschillende soorten. Omdat de pruimenbloesem al in de winter begint te bloeien wordt deze in China gezien als voorbode van de lente en is deze een symbool voor kracht gedurende zware omstandigheden.

Laatste artikelen >

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Vanwege de prachtige grachten en de duizenden stenen bruggen wordt Suzhou vaak het "Venetië van het Oosten" genoemd. Maar als je ‘s avonds langs de grachten rijdt en het licht van de straatlantaarns in het water weerspiegelt, lijkt het soms alsof je in Leiden of...

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Naar artikelen >