Lentebloesem in China
tulpenpaviljoen-lentebloesem

Met het Lentefeest achter de rug kijkt men in China uit naar de voorjaarsbloesem. Overal komen bomen en gewassen in bloei en kleuren het landschap. De komst van de lente staat voor een nieuw begin, vreugde en leven en het bloeiseizoen duurt in China van maart tot en met eind mei.

Zo bloeit in het voorjaar in het Yuyuantanpark, het Jademeerpark, in Peking de kersenbloesem. Dit park beslaat 137 hectare en middenin ligt een groot meer. In totaal staan er zo’n drieduizend kersenbomen, die afstammen van de 180 kersenbomen die in 1973 door Japan aan China geschonken zijn. De bloesem trekt elk jaar bezoekers van over de hele wereld.

Een andere bloesem die veel bezoekers trekt is die van de verschillende pioenrozentuinen in de stad Luoyang. Tijdens het Pioenrozenfestival in april komen in de Nationale pioenrozentuin meer dan een miljoen pioenrozenbomen in bloei en er zijn meer dan duizend verschillende soorten. China kent een lange traditie van het waarderen van de bloesem. Er zijn in de loop van de geschiedenis talloze gedichten en schilderingen gemaakt die de schoonheid van bloesems en bloemen verbeelden en de pioenrozen van Luoyang, die tijdens de Song- en Tangdynastie ook al volop gecultiveerd werden, komen vaak aan bod.

Zo is ook de pruimenbloesem, of Japanse abrikoos, van Nanjing een populaire trekpleister. Op de Pruimenbloesemheuvel, gelegen midden in de stad, staan meer dan 30.000 pruimenbomen van meer dan honderd verschillende soorten. Omdat de pruimenbloesem al in de winter begint te bloeien wordt deze in China gezien als voorbode van de lente en is deze een symbool voor kracht gedurende zware omstandigheden.

Laatste artikelen >

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op...

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Naar artikelen >