Lentebloesem in China
tulpenpaviljoen-lentebloesem

Met het Lentefeest achter de rug kijkt men in China uit naar de voorjaarsbloesem. Overal komen bomen en gewassen in bloei en kleuren het landschap. De komst van de lente staat voor een nieuw begin, vreugde en leven en het bloeiseizoen duurt in China van maart tot en met eind mei.

Zo bloeit in het voorjaar in het Yuyuantanpark, het Jademeerpark, in Peking de kersenbloesem. Dit park beslaat 137 hectare en middenin ligt een groot meer. In totaal staan er zo’n drieduizend kersenbomen, die afstammen van de 180 kersenbomen die in 1973 door Japan aan China geschonken zijn. De bloesem trekt elk jaar bezoekers van over de hele wereld.

Een andere bloesem die veel bezoekers trekt is die van de verschillende pioenrozentuinen in de stad Luoyang. Tijdens het Pioenrozenfestival in april komen in de Nationale pioenrozentuin meer dan een miljoen pioenrozenbomen in bloei en er zijn meer dan duizend verschillende soorten. China kent een lange traditie van het waarderen van de bloesem. Er zijn in de loop van de geschiedenis talloze gedichten en schilderingen gemaakt die de schoonheid van bloesems en bloemen verbeelden en de pioenrozen van Luoyang, die tijdens de Song- en Tangdynastie ook al volop gecultiveerd werden, komen vaak aan bod.

Zo is ook de pruimenbloesem, of Japanse abrikoos, van Nanjing een populaire trekpleister. Op de Pruimenbloesemheuvel, gelegen midden in de stad, staan meer dan 30.000 pruimenbomen van meer dan honderd verschillende soorten. Omdat de pruimenbloesem al in de winter begint te bloeien wordt deze in China gezien als voorbode van de lente en is deze een symbool voor kracht gedurende zware omstandigheden.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >