Lenteflensjes
lenteflensjes

Op 4 februari was het volgens de Chinese kalender Lichun 立春. Li 立 staat voor ‘het begin’ en chun 春 voor ‘lente’, oftewel het begin van de lente. En hoe vier je dit? Door lekker te eten natuurlijk! De loempia kennen wij al. Een knapperige goudbruine snack met sappige vulling van groente of vlees. Hier in Nederland kennen wij het vooral als een goedkope snack die je op straat of in een snackbar kunt kopen. Maar wist je dat er ook een niet gefrituurde variant bestaat? Namelijk de lenteflensjes.

Lenteflensjes worden in China chunbing 春饼 genoemd. Ze zijn de voorganger van de loempia. Dit gerecht bestaat uit groente, vlees en saus opgerold in een flensje. In het verleden werd dit gerecht gegeten om te bidden voor een goed oogstjaar. Vandaag de dag wordt het vooral gegeten om de lente te verwelkomen.

Zelf ook Lenteflensjes maken? Hieronder is een makkelijk recept om te volgen. Je kan natuurlijk dit recept aanpassen zodat het past bij je dieetwensen. Geniet ervan!

Lenteflensjes voor vier personen

alle ingrediënten met een * zijn te vinden in de toko

 • 250 g magere varkensreepjes
 • 1 tl verse gember, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 el zoete bonenpasta 甜面酱*
 • 1 el lichte sojasaus*
 • 1 el donkere sojasaus*
 • mengsel water en maizena (1:1)
 • 20 pekingeendflensjes*
 • 100g taugé
 • 1 stengel Chinese bosui* (alleen groene gedeelte), in stukken van 3 cm
 • 3 eieren
 • ½ komkommer, julienne
 • 1 wortel, julienne

Marinade:

 • 2 el Chinese kookwijn*
 • 1 el lichte sojasaus*
 • 1 eiwit
 1. Meng de varkensreepjes met de Chinese kookwijn, de lichte sojasaus en eiwit. Marineer gedurende 20 minuten. Was in tussentijd alle groente.
 2. Verhit een scheut olie in de pan en fruit hierin ca. 30 seconden de gember en het knoflook. Voeg de gemarineerde varkensreepjes toe en roerbak op middelhoog vuur tot het vlees gaar is.
 3. Voeg de zoete bonenpasta , lichte sojasaus en donkere sojasaus naar smaak toe. Giet een kleine kom met een water-maizenamengsel (1:1) in om de saus wat dikker te maken. Roer goed tot de saus dikker begint te worden en schep het uit in een aparte kom.
 4. Vul de stoompan met water en breng je deze aan de kook. Leg de bevroren flensjes op een bord en zet dit in een verdieping van de stoompan. Stoom deze volgens de aanwijzingen op de verpakking en houdt warm.
 5. Doe een beetje olie in de pan, voeg de taugé en de bosui toe en roerbak lichtjes op laag vuur.
 6. Klop 3 eieren los. Verhit een pan met een beetje olie. Giet het eimengsel in de pan en bak een omelet. Snijdt het daarna in dunne reepjes.

Neem een flensje en rol er je favoriete ingrediënten in. De lenteflensjes zijn klaar om te eten!

Laatste artikelen >

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Vanwege de prachtige grachten en de duizenden stenen bruggen wordt Suzhou vaak het "Venetië van het Oosten" genoemd. Maar als je ‘s avonds langs de grachten rijdt en het licht van de straatlantaarns in het water weerspiegelt, lijkt het soms alsof je in Leiden of...

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Naar artikelen >