Lenteflensjes
lenteflensjes

Op 4 februari was het volgens de Chinese kalender Lichun 立春. Li 立 staat voor ‘het begin’ en chun 春 voor ‘lente’, oftewel het begin van de lente. En hoe vier je dit? Door lekker te eten natuurlijk! De loempia kennen wij al. Een knapperige goudbruine snack met sappige vulling van groente of vlees. Hier in Nederland kennen wij het vooral als een goedkope snack die je op straat of in een snackbar kunt kopen. Maar wist je dat er ook een niet gefrituurde variant bestaat? Namelijk de lenteflensjes.

Lenteflensjes worden in China chunbing 春饼 genoemd. Ze zijn de voorganger van de loempia. Dit gerecht bestaat uit groente, vlees en saus opgerold in een flensje. In het verleden werd dit gerecht gegeten om te bidden voor een goed oogstjaar. Vandaag de dag wordt het vooral gegeten om de lente te verwelkomen.

Zelf ook Lenteflensjes maken? Hieronder is een makkelijk recept om te volgen. Je kan natuurlijk dit recept aanpassen zodat het past bij je dieetwensen. Geniet ervan!

Lenteflensjes voor vier personen

alle ingrediënten met een * zijn te vinden in de toko

 • 250 g magere varkensreepjes
 • 1 tl verse gember, fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 el zoete bonenpasta 甜面酱*
 • 1 el lichte sojasaus*
 • 1 el donkere sojasaus*
 • mengsel water en maizena (1:1)
 • 20 pekingeendflensjes*
 • 100g taugé
 • 1 stengel Chinese bosui* (alleen groene gedeelte), in stukken van 3 cm
 • 3 eieren
 • ½ komkommer, julienne
 • 1 wortel, julienne

Marinade:

 • 2 el Chinese kookwijn*
 • 1 el lichte sojasaus*
 • 1 eiwit
 1. Meng de varkensreepjes met de Chinese kookwijn, de lichte sojasaus en eiwit. Marineer gedurende 20 minuten. Was in tussentijd alle groente.
 2. Verhit een scheut olie in de pan en fruit hierin ca. 30 seconden de gember en het knoflook. Voeg de gemarineerde varkensreepjes toe en roerbak op middelhoog vuur tot het vlees gaar is.
 3. Voeg de zoete bonenpasta , lichte sojasaus en donkere sojasaus naar smaak toe. Giet een kleine kom met een water-maizenamengsel (1:1) in om de saus wat dikker te maken. Roer goed tot de saus dikker begint te worden en schep het uit in een aparte kom.
 4. Vul de stoompan met water en breng je deze aan de kook. Leg de bevroren flensjes op een bord en zet dit in een verdieping van de stoompan. Stoom deze volgens de aanwijzingen op de verpakking en houdt warm.
 5. Doe een beetje olie in de pan, voeg de taugé en de bosui toe en roerbak lichtjes op laag vuur.
 6. Klop 3 eieren los. Verhit een pan met een beetje olie. Giet het eimengsel in de pan en bak een omelet. Snijdt het daarna in dunne reepjes.

Neem een flensje en rol er je favoriete ingrediënten in. De lenteflensjes zijn klaar om te eten!

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >