Workshop schilderen en kalligrafie

Op 23 februari organiseert Tulpenpaviljoen in samenwerking met studievereniging SVS in Leiden een workshop Chinees schilderen en kalligrafie. Deze workshop wordt gegeven door twee ervaren docenten, Liza Lin en Wei Wei.

Liza Lin kwam door haar vader Lin Shen Long in aanraking met de schilderkunst. Hij was leerling van drie beroemde schilders uit Shanghai, namelijk Cao Jianlou, Cao Yongping en Qiu Shouchen. Toen Liza zeven jaar was, mocht ze vaak mee naar de lessen van haar vader en thuis leerde ze van hem schilderen en kalligraferen. Na de middelbare school ging zij naar het College of Fine Arts van Shanghai University. In Nederland heeft Liza Poetic Ink opgericht, een collectief van Chinese schilders en kalligrafen. Poetic Ink organiseert regelmatig cursussen en workshops, en sinds twee jaar ook online.

Wei Wei begon met schilderen toen ze zeven jaar was. Op een dag zag ze een klas kinderen schilderles krijgen. Ze vond de kleurige schilderijen prachtig en wilde die zelf ook leren maken. Ze mocht van haar moeder op schilderles en bleek er veel talent voor te hebben. Gedurende haar hele schoolcarrière bleef ze schilderles volgen, met als doel om later aan de academie te gaan studeren. Toch is Wei Wei in Nederland uiteindelijk iets heel anders gaan studeren en pas sinds twee jaar geleden heeft ze de penseel weer ter hand genomen. In die periode kon ze haar familie in China niet bezoeken en door te schilderen had ze iets minder heimwee.

Bij de workshop schilderen is het thema “Goudvissen”. De deelnemers aan de workshop kalligrafie leren de karakters 年年有余 te kalligraferen. Dit betekent “elk jaar overvloed”, waarbij het karakter voor “overvloed” precies hetzelfde wordt uitgesproken als dat voor “vis”. Vandaar dat de goudvis in China symbool staat voor rijkdom en geluk.

Deze workshop was al binnen één dag volledig volgeboekt, tot onze spijt hebben we velen moeten teleurstellen. Maar niet getreurd, Tulpenpaviljoen gaat dit jaar zeker nog meer workshops organiseren!

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >