Waarom kinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop krijgen

Het is in China traditie dat ouders en grootouders hun kinderen en kleinkinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop met wat geld geven. In het Chinees heet zo’n rode envelop yasuiqian: dit betekent ‘geld om Sui te weg te jagen’.

Sui was een demon die op oudejaarsavond probeerde slapende kinderen te laten schrikken. Daarom staken ouders op die avond altijd kaarsen aan en bleven ze de hele nacht op om hun kinderen tegen hem te beschermen. Maar waarom krijgen kinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop met geld? Dat zit zo.

Lang geleden gaven een paar ouders hun kind op oudejaarsavond acht muntjes om mee te spelen. Zo probeerden ze hem zo lang mogelijk wakker te houden, zodat Sui hem niet bang kon maken in zijn slaap. Het kind legde de munten op een rood papiertje, en vouwde ze erin. Vervolgens opende hij het envelopje weer, haalde de munten eruit, speelde ermee en stopte ze daarna weer in de envelop. Hij bleef zo spelen tot hij uiteindelijk moe in slaap viel. Zijn ouders legden toen het envelopje met de acht munten onder zijn kussen. Toen Sui die nacht de kamer van het kind binnenging, begonnen de acht munten plotseling fel te stralen. De demon schrok en vluchtte snel weg. De acht munten bleken speciaal door de Acht Onsterfelijken gemaakt te zijn om kinderen tegen Sui te beschermen.

Vanaf toen is het geven van een rode envelop een manier om kinderen voor het komend jaar tegen onheil te beschermen.

Laatste artikelen >

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

Shanhaiguan: de Poort naar Peking

In de zeventiende eeuw werd China geteisterd door oorlog, economische achteruitgang, natuurrampen en hongersnood. De heersende Ming-dynastie kreeg te maken met boerenopstanden, maar werd ook vanaf de andere kant van de Chinese Muur bedreigd door de Qing. Het meest...

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Pekingeend: een keizerlijk gerecht

Al in de Ming-dynastie stond Pekingeend op het menu van het keizerlijk hof. Tegenwoordig kun je dit gerecht overal in Peking eten. De bekendste Pekingeend restaurantketens zijn Bianyifang en Quanjude. De vetgemeste witte Pekingeenden worden geslacht, geplukt, ontdaan...

Amazing China 2023: Beijing

Amazing China 2023: Beijing

Op 25 maart organiseert Tulpenpaviljoen, in samenwerking met Blue Sky Travel, het evenement Amazing China 2023: Beijing. Deze keer gaan we naar restaurant De Chinese Boot in Rotterdam. Kom kennismaken met deze eeuwenoude Chinese hoofdstad! Beijing is een stad van...

Naar artikelen >