Waarom kinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop krijgen

Het is in China traditie dat ouders en grootouders hun kinderen en kleinkinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop met wat geld geven. In het Chinees heet zo’n rode envelop yasuiqian: dit betekent ‘geld om Sui te weg te jagen’.

Sui was een demon die op oudejaarsavond probeerde slapende kinderen te laten schrikken. Daarom staken ouders op die avond altijd kaarsen aan en bleven ze de hele nacht op om hun kinderen tegen hem te beschermen. Maar waarom krijgen kinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop met geld? Dat zit zo.

Lang geleden gaven een paar ouders hun kind op oudejaarsavond acht muntjes om mee te spelen. Zo probeerden ze hem zo lang mogelijk wakker te houden, zodat Sui hem niet bang kon maken in zijn slaap. Het kind legde de munten op een rood papiertje, en vouwde ze erin. Vervolgens opende hij het envelopje weer, haalde de munten eruit, speelde ermee en stopte ze daarna weer in de envelop. Hij bleef zo spelen tot hij uiteindelijk moe in slaap viel. Zijn ouders legden toen het envelopje met de acht munten onder zijn kussen. Toen Sui die nacht de kamer van het kind binnenging, begonnen de acht munten plotseling fel te stralen. De demon schrok en vluchtte snel weg. De acht munten bleken speciaal door de Acht Onsterfelijken gemaakt te zijn om kinderen tegen Sui te beschermen.

Vanaf toen is het geven van een rode envelop een manier om kinderen voor het komend jaar tegen onheil te beschermen.

Laatste artikelen >

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op...

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Naar artikelen >