Waarom kinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop krijgen

Het is in China traditie dat ouders en grootouders hun kinderen en kleinkinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop met wat geld geven. In het Chinees heet zo’n rode envelop yasuiqian: dit betekent ‘geld om Sui te weg te jagen’.

Sui was een demon die op oudejaarsavond probeerde slapende kinderen te laten schrikken. Daarom staken ouders op die avond altijd kaarsen aan en bleven ze de hele nacht op om hun kinderen tegen hem te beschermen. Maar waarom krijgen kinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop met geld? Dat zit zo.

Lang geleden gaven een paar ouders hun kind op oudejaarsavond acht muntjes om mee te spelen. Zo probeerden ze hem zo lang mogelijk wakker te houden, zodat Sui hem niet bang kon maken in zijn slaap. Het kind legde de munten op een rood papiertje, en vouwde ze erin. Vervolgens opende hij het envelopje weer, haalde de munten eruit, speelde ermee en stopte ze daarna weer in de envelop. Hij bleef zo spelen tot hij uiteindelijk moe in slaap viel. Zijn ouders legden toen het envelopje met de acht munten onder zijn kussen. Toen Sui die nacht de kamer van het kind binnenging, begonnen de acht munten plotseling fel te stralen. De demon schrok en vluchtte snel weg. De acht munten bleken speciaal door de Acht Onsterfelijken gemaakt te zijn om kinderen tegen Sui te beschermen.

Vanaf toen is het geven van een rode envelop een manier om kinderen voor het komend jaar tegen onheil te beschermen.

Laatste artikelen >

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat 11 tot en met 14 januari op het China Paviljoen van de Vakantiebeurs. Het is de eerste keer dat China op de Vakantiebeurs is vertegenwoordigd met een groot paviljoen.  Wist je trouwens dat je sinds december maximaal vijftien dagen zonder visum...

Naar artikelen >