Waarom kinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop krijgen

Het is in China traditie dat ouders en grootouders hun kinderen en kleinkinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop met wat geld geven. In het Chinees heet zo’n rode envelop yasuiqian: dit betekent ‘geld om Sui te weg te jagen’.

Sui was een demon die op oudejaarsavond probeerde slapende kinderen te laten schrikken. Daarom staken ouders op die avond altijd kaarsen aan en bleven ze de hele nacht op om hun kinderen tegen hem te beschermen. Maar waarom krijgen kinderen met Chinees Nieuwjaar een rode envelop met geld? Dat zit zo.

Lang geleden gaven een paar ouders hun kind op oudejaarsavond acht muntjes om mee te spelen. Zo probeerden ze hem zo lang mogelijk wakker te houden, zodat Sui hem niet bang kon maken in zijn slaap. Het kind legde de munten op een rood papiertje, en vouwde ze erin. Vervolgens opende hij het envelopje weer, haalde de munten eruit, speelde ermee en stopte ze daarna weer in de envelop. Hij bleef zo spelen tot hij uiteindelijk moe in slaap viel. Zijn ouders legden toen het envelopje met de acht munten onder zijn kussen. Toen Sui die nacht de kamer van het kind binnenging, begonnen de acht munten plotseling fel te stralen. De demon schrok en vluchtte snel weg. De acht munten bleken speciaal door de Acht Onsterfelijken gemaakt te zijn om kinderen tegen Sui te beschermen.

Vanaf toen is het geven van een rode envelop een manier om kinderen voor het komend jaar tegen onheil te beschermen.

Laatste artikelen >

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 3

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 3

NL Hanfu Society was met een aantal in traditionele Chinese klederdracht gestoken leden naar Leiden gekomen om de bezoekers een unieke gelegenheid te bieden kennis te maken met Hanfu. Het publiek kon een grote verscheidenheid aan Hanfu-kleding en -accessoires...

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 2

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 2

Tijdens Museumnacht Leiden kon het publiek ook kennismaken met twee vormen van Chinese Opera. Operagezelschap Yuet Wan speelde onder andere stukken uit de Kantonese opera’s “The Flower Princess” en “The Legend of the Purple Hairpin” en de achtjarige Sisi Rameseder,...

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 1

Amazing China 2024, Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus 1

Tulpenpaviljoen organiseerde op 1 juni tijdens Museumnacht Leiden in de Hortus Botanicus het programma Amazing China 2024. Honderden bezoekers genoten van de verschillende demonstraties en uitvoeringen. We zijn iedereen heel dankbaar voor hun bijdrage en daarom gaan...

Naar artikelen >