Zeldzame tijgers in het wild in China

In China leven twee zeldzame tijgersoorten: de Siberische tijger en de Zuid-Chinese tijger. Door overbejaging en het steeds kleiner worden van het leefgebied komen deze katachtigen nauwelijks meer in het wild voor. Met fokprogramma’s en soortbehoudprogramma’s wordt geprobeerd te voorkomen het uitsterven van beide soorten te voorkomen.

Siberische tijger

De Siberische tijger is de grootste van de katachtigen. Een mannetje kan wel 3,25 meter lang worden, en dan is de ruim 1 meter lange staart nog niet eens meegerekend. Er leven nog ongeveer vijfhonder tijgers in het wild, vooral in Oost-Rusland. In de Chinese provincie Heilongjiang leven er nog minder dan vijftig.

De vacht van de Siberische tijger is oranjebruin tot oranjegeel met verticale bruine en zwarte strepen. Dit strepenpatroon verschilt per individu. De buik, de wangen en het gebied rond de ogen zijn wit. De Siberische tijger heeft zich met een vetlaag van ongeveer 5 cm dik aangepast aan het koude klimaat van zijn leefgebied. Op deze manier kan hij goed tegen de ijzige wind en koude temperaturen van soms wel -40 °C.

In dierentuinen en opvangcentra leven er meer dan tweehonderd Siberische tijgers. Zo wonen er op dit moment vier Siberische tijgers bij Stichting Leeuw op landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Twee tijgers, Kuma en Valesca, staan momenteel op de nominatie om te verhuizen naar een omheind natuurgebied in Rusland, waar ze hopelijk jongen krijgen. Nadat ze geleerd hebben om zelf op hazen en herten te jagen, kunnen hun jongen na twee jaar teruggeplaatst worden in het wild. In de natuur jagen Siberische tijgers op sikaherten, edelherten, wilde zwijnen, elanden en zelfs beren.

Zuid-Chinese tijger

In de jaren 50 van de vorige eeuw waren er nog vierduizend Zuid-Chinese tijgers, maar door overbejaging en ontbossing is deze katachtige tegenwoordig ernstig bedreigd. Geschat wordt dat er in Zuid-China nog minder dan dertig Zuid-Chinese tijgers leven. In gevangenschap zijn er nog 200, waarvan 150 in Chinese dierentuinen. Er zijn wel plannen om de Zuid-Chinese tijger met behulp van soortbehoudprogramma’s terug te plaatsen in het wild, maar op dit moment is er geen gebied dat groot genoeg is en voldoende prooidieren heeft.

Laatste artikelen >

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat 11 tot en met 14 januari op het China Paviljoen van de Vakantiebeurs. Het is de eerste keer dat China op de Vakantiebeurs is vertegenwoordigd met een groot paviljoen.  Wist je trouwens dat je sinds december maximaal vijftien dagen zonder visum...

Naar artikelen >