Hoe vier je Chinees Nieuwjaar?

Op 1 februari is het Chinees Nieuwjaar, de eerste dag van het Lentefeest. Deze viering duurt in China vijftien dagen en staat voor het afscheid nemen van het oude en het verwelkomen van het nieuwe.

Het Lentefeest begint op oudejaarsavond, wanneer je met je familie van een uitgebreide avondmaaltijd geniet. Veel ingrediënten hebben een bijzondere betekenis. Zo staat vis voor overvloed, lotuswortel voor wijsheid en ijsbergsla voor welvaart. Op deze avond geven oudere familieleden yasuiqian, rode envelopjes met geld, aan jongere familieleden. Dit doen ze om hen te beschermen tegen onheil. Na middernacht wordt er vuurwerk afgestoken om boze geesten te verjagen en het nieuwe jaar in te luiden.

Op nieuwjaarsdag ga je op bezoek bij je ouders of je grootouders. Je geeft elkaar mandarijntjes als symbool voor welvaart en geluk. De volgende dag ga je op visite bij je schoonouders. De vijfde dag is de verjaardag van de God van de Welvaart. Om 12 uur ’s nachts steek je vuurwerk af om zijn aandacht te trekken en hem gunstig te stemmen. Volgens de traditie wordt op dag zeven iedereen een jaartje ouder, ongeacht op welke dag van het jaar je geboren bent. De verjaardag van de Jadekeizer, de Heerser van de Hemel, wordt gevierd op de negende dag. Aan hem offer je vruchten en bloemen.

Het Lentefeest wordt op de vijftiende dag afgesloten met het lantaarnfeest, Yuanxiao. Straten worden volgehangen met lantaarns, waar vaak een raadsel op staat geschreven. ‘s Avonds wandelen kinderen met een lampion over straat en proberen deze raadsels op te lossen. Als ze het goede antwoord raden, ontvangen ze een kleinigheidje. Op deze dag eet iedereen ook tangyuan, balletjes van kleefrijst met een zoete vulling. Het eten van tangyuan brengt je familie harmonie en geluk in het nieuwe jaar.

Chinees Nieuwjaar in Nederland vieren? Ook dat kan. Zo vindt in Den Haag al bijna dertig jaar de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar plaats. Draken- en Leeuwendansgroepen trekken langs de winkels in Chinatown om het nieuwe jaar in te luiden en in het stadhuis zijn er allerlei optredens voor het publiek.

Laatste artikelen >

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat op de Vakantiebeurs!

Tulpenpaviljoen staat 11 tot en met 14 januari op het China Paviljoen van de Vakantiebeurs. Het is de eerste keer dat China op de Vakantiebeurs is vertegenwoordigd met een groot paviljoen.  Wist je trouwens dat je sinds december maximaal vijftien dagen zonder visum...

Naar artikelen >