Hoe vier je Chinees Nieuwjaar?

Op 1 februari is het Chinees Nieuwjaar, de eerste dag van het Lentefeest. Deze viering duurt in China vijftien dagen en staat voor het afscheid nemen van het oude en het verwelkomen van het nieuwe.

Het Lentefeest begint op oudejaarsavond, wanneer je met je familie van een uitgebreide avondmaaltijd geniet. Veel ingrediënten hebben een bijzondere betekenis. Zo staat vis voor overvloed, lotuswortel voor wijsheid en ijsbergsla voor welvaart. Op deze avond geven oudere familieleden yasuiqian, rode envelopjes met geld, aan jongere familieleden. Dit doen ze om hen te beschermen tegen onheil. Na middernacht wordt er vuurwerk afgestoken om boze geesten te verjagen en het nieuwe jaar in te luiden.

Op nieuwjaarsdag ga je op bezoek bij je ouders of je grootouders. Je geeft elkaar mandarijntjes als symbool voor welvaart en geluk. De volgende dag ga je op visite bij je schoonouders. De vijfde dag is de verjaardag van de God van de Welvaart. Om 12 uur ’s nachts steek je vuurwerk af om zijn aandacht te trekken en hem gunstig te stemmen. Volgens de traditie wordt op dag zeven iedereen een jaartje ouder, ongeacht op welke dag van het jaar je geboren bent. De verjaardag van de Jadekeizer, de Heerser van de Hemel, wordt gevierd op de negende dag. Aan hem offer je vruchten en bloemen.

Het Lentefeest wordt op de vijftiende dag afgesloten met het lantaarnfeest, Yuanxiao. Straten worden volgehangen met lantaarns, waar vaak een raadsel op staat geschreven. ‘s Avonds wandelen kinderen met een lampion over straat en proberen deze raadsels op te lossen. Als ze het goede antwoord raden, ontvangen ze een kleinigheidje. Op deze dag eet iedereen ook tangyuan, balletjes van kleefrijst met een zoete vulling. Het eten van tangyuan brengt je familie harmonie en geluk in het nieuwe jaar.

Chinees Nieuwjaar in Nederland vieren? Ook dat kan. Zo vindt in Den Haag al bijna dertig jaar de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar plaats. Draken- en Leeuwendansgroepen trekken langs de winkels in Chinatown om het nieuwe jaar in te luiden en in het stadhuis zijn er allerlei optredens voor het publiek.

Laatste artikelen >

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Terugblik Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting

Op 13 mei organiseerde Tulpenpaviljoen samen met studievereniging SVS in het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden het unieke evenement “Zhang Qinxian: Master of Chinese Seal Cutting”. De beroemde kalligraaf, zegelsnijder en schilder Zhang Qinxian had op...

Terugblik Chengdu event

Terugblik Chengdu event

De vierde aflevering van Amazing China 2023 ging over Chengdu, stad van panda’s en hot pot. Wederom waren we te gast op De Chinese Boot in Rotterdam. Voordat het programma begon, kon iedereen tijdens de Dimsam Proeverij genieten van heerlijke hapjes als Ha Gaau, Cha...

Amazing China 2023: Chengdu

Amazing China 2023: Chengdu

Op 29 april organiseert Tulpenpaviljoen in restaurant De Chinese Boot in Rotterdam het evenement Amazing China 2023: Chengdu. Kom kennismaken met de stad van Panda’s en Hot Pot! Om 15:00 is er eerst een Dimsam Proeverij. Hoewel dimsam eigenlijk een Kantonese...

Naar artikelen >