Hoe de kat bijna een plek op de Chinese dierenriem kreeg

Op 1 februari 2022 begint het jaar van de tijger. Het derde teken van de Chinese dierenriem. Die bestaat uit 12 dieren die vroeger veel voorkwamen in China. Toch ontbreekt de kat.

Op een dag besloot de Jadekeizer om 12 dieren uit te kiezen voor de Chinese dierenriem, zodat iedereen voortaan wist welk jaar het was. Hij organiseerde op Nieuwjaarsdag een race naar het Hemels Paleis. Alle dieren mochten meedoen. Het dier dat het eerst bij de paleispoort aankwam, zou de eerste plaats op de dierenriem krijgen, het dier daarna de tweede plaats enzovoort. Natuurlijk wilden alle dieren graag een plaatsje op de dierenriem bemachtigen.

De kat en de rat waren hele goede vrienden, en ook zij wilden graag meedoen aan de wedstrijd. De kat zei: “We moeten morgen vroeg opstaan, maar ik word altijd zo laat wakker. Wat moet ik nou?” De rat antwoordde: “Maak je niet dik, ga maar lekker slapen, ik roep je wel zodra ik wakker ben. Dan gaan we samen op pad.” “Wat ben jij toch een goede vriend.” zei de kat. “Dankjewel!” Maar toen de rat de volgende ochtend opstond, was hij helemaal vergeten om de kat wakker te maken en vertrok in zijn eentje.

De race

Toen de rat bij de Hemelrivier kwam, zag hij dat hij nooit in zijn eentje aan de overkant kon komen. Toen kwam ook de grote os bij de rivier aan. De rat keek hem aan en vroeg: “Zeg os, ga jij ook naar het Hemels Paleis? De rivier is zo breed, ik kom nooit aan de overkant, wil jij me dragen?” “Klim maar op mijn rug” zei de goedmoedige os, en bracht de rat zo naar de overkant. De rat zat echter zo heerlijk, dat hij na de overtocht lekker op de rug van de os bleef zitten doezelen. Tegen het middaguur kwamen ze bij de paleispoort. Nét toen de os op zijn gemak naar binnen wilde wandelen, werd de rat wakker en sprong van de rug van de os af en floepte als eerste het paleis binnen.

Zo werd de rat het eerste dier dat zich meldde en kreeg van de Jadekeizer de eerste plaats op de dierenriem. De os eindigde als tweede, en was daar eigenlijk best tevreden meer. Vlak daarna kwam de tijger aan, en vervolgens het konijn, de draak, de slang, het paard, de geit, de aap, de haan, de hond en als laatste het varken. De Jadekeizer gaf al deze dieren een plaatsje op de dierenriem.

En de kat? Die had zich weer eens verslapen. Toen hij eindelijk aankwam bij het Hemels Paleis waren alle plaatsen op de dierenriem al vergeven. De kat was natuurlijk boos dat hij achter het net viste, en gaf de rat de schuld, omdat die hem niet op tijd had wakker gemaakt. Sindsdien proberen katten zodra ze een rat zien die te vangen.

Laatste artikelen >

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Suzhou, het Venetië van het Oosten

Vanwege de prachtige grachten en de duizenden stenen bruggen wordt Suzhou vaak het "Venetië van het Oosten" genoemd. Maar als je ‘s avonds langs de grachten rijdt en het licht van de straatlantaarns in het water weerspiegelt, lijkt het soms alsof je in Leiden of...

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing: een keizerlijke stad

Nanjing is gedurende haar 2500-jarige geschiedenis de hoofdstad geweest van veel dynastieën. Er is in deze oude stad veel te zien en te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Nanjing zijn de Confucius-tempel, het graf van de eerste keizer van de Ming-dynastie,...

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Adoptiepedia Lunar Nieuwjaar 2024 – het Jaar van de Draak

Op 10 februari viert Adoptiepedia het Chinees Nieuwjaar met een groot Lunar Nieuw Year feest. Adoptiepedia is een belangenorganisatie voor geadopteerden uit China en Taiwan. Wij nodigen geadopteerden en vrienden van harte uit om samen het Chinese nieuwjaar te vieren....

Naar artikelen >